fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Klopni meningoencefalitis: Huda bolezen osrednjega živčevja, ki jo je možno preprečiti

Toplo vreme in sonce prinaša delo na vrtu in številne druge aktivnosti na prostem. Na plan pa je privabilo tudi klope. Slovenija sodi med države, kjer obstaja velika verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Med temi boleznimi je tudi klopni meningoencefalitis, ki lahko povzroči trajno invalidnost ali celo smrt. Se pa proti klopnemu meningoencefalitisu lahko zaščitimo – s cepljenjem.

Zaradi razmeroma mile zime bi bila aktivnost klopov letos lahko večja, saj mila zima in vlažna pomlad okrepita njihovo dejavnost. Največja pojavnost klopnega meningoencefalitisa je na Koroškem, Gorenjskem in v ljubljanski zdravstveni regiji. Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi, a dobimo ga lahko tudi na otroškem igrišču ali na domačem vrtu.

V Sloveniji v zadnjih letih beležimo v povprečju 110 primerov klopnega meningoencefalitisa letno. Ta bolezen pri desetih odstotkih obolelih vodi v ohromitve, pri polovici teh ostanejo trajne. Dobra tretjina bolnikov ima (dolgo)trajne posledice v obliki glavobolov, utrujenostji, slabšega prenašanja stresnih dogodkov, kot so motnje pomnjenja in zbranosti, motnje ravnotežja in sluha, ter tresenja. Do dva odstotka bolnikov pa zaradi meningoencefalitisa umre. Pri starejših, zlasti starejših od 60 let, se pogosteje pojavlja resen potek bolezni, ki lahko vodi v paralize in večkrat pušča trajne posledice.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je priporočljivo za vse prebivalce, starejše od enega leta, ki živijo ali pa se gibajo na območju, kjer se pojavlja klopni meningoencefalitis. V Sloveniji je brezplačno za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti, in odrasle, ki dopolnijo 49 let. Brezplačno se lahko cepijo tudi t. i. zamudniki. To so vsi otroci, ki so bili rojeni v letu 2016 ali pozneje, in tisti odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali pozneje. Cepljenje (osnovno cepljenje oz. 3 odmerke) zgoraj naštetim osebam krije obvezno zdravstveno zavarovanje in se lahko opravi pri pediatru oz. izbranemu osebnemu zdravniku.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je na voljo skozi vse leto, priporočljivo pa je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih. Na ta način se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. V toplem delu leta, ko so klopi aktivni in je potrebna čim hitrejša zaščita, se lahko uporabijo ‘pospešene sheme cepljenja’.

Sprva se bolezen kaže kot kratka neznačilna vročinska bolezen, ki traja ponavadi dva do štiri dni. Bolniki imajo vročino, bolečina v mišicah, so utrujeni in imajo glavobol. Sledi obdobje brez simptomov, ki traja nekaj dni do tri tedne. Nato pa dobijo visoko vročino s hudim glavobolom, včasih s slabostjo in bruhanjem, lahko nastopijo motnje zavesti.

Poleg klopnega meningoencefalitisa klopi prenašajo tudi lymsko boreliozo. Proti tej bolezni, ki se v prvi fazi kaže v obliki rdečega kolobarja na koži, ne obstaja cepivo. Bolezen se zdravi z antibiotiki.

Dr. Tomaž Čakš, NIJZ, predstojnik OE LJ

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki