fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Novice Zanimivosti & Zabava

Pri vlogah za izdelavo osebnih dokumentov se poslužujte e-fotografij

Ministra za notranje zadeve in javno upravo Aleš Hojs in Boštjan Koritnik sta na Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) naslovila poziv, naj pri fotografih v čim večji meri zagotovijo uporabo sistema e-fotograf. Da izkoristijo to možnost, pa pozivata tudi državljane, saj bi s tem pospešili izdelavo osebnih dokumentov na upravnih enotah.

Kot so izpostavili na ministrstvu za javno upravo, letos namreč poteče veljavnost številnim osebnim dokumentom.

Ministrstvo za notranje zadeve je v želji po nadgraditvi in poenostavitvi obstoječega sistema za sprejemanje vlog za osebne dokumente ter izboljšavi kvalitete slik za personalizacijo biometričnih potnih listin razvilo poseben sistem za elektronski prenos fotografije od fotografov do upravnih enot, je napisano na spletni strani OZS.

Sistem e-fotograf oz. elektronski prenos fotografije omogoča, da ko fotograf zajame fotografijo, jo preko posebnih spletnih servisov in ustreznih mehanizmov prenese v centralno odložišče. Centralni sistem nato preveri ustreznost fotografije in zajeti fotografiji določi unikatno referenčno številko. Po opravljenem postopku fotograf referenčno številko preda stranki, s katero se ta oglasi na upravni enoti, pri tem pa ji fotografije v fizični obliki ni treba predložiti.

Letos poteče veljavnost številnim osebnim dokumentom.

Kot menijo na OZS, bo postopek postal hitrejši in prijaznejši, tako za fotografe kot za stranke in za referente na upravnih enotah. Sistem pa se bo uporabljal tudi pri drugi generaciji biometričnih potnih listov, pri izdelavi osebnih izkaznic, tujskih dokumentov, vozniških dovoljenj in orožnih listin.

Na ministrstvu za javno upravo so poudarili, da so v praksi večjo uporabo sistema e-fotograf že zaznali, a vseeno številne stranke na upravne enote še vedno prinašajo fotografije v fizični obliki, kar pomeni vrsto nepotrebnih tveganj in stroškov, predvsem pa postopek obravnave vloge na upravni enoti traja dlje.

Da je sistem e-fotograf zanesljiva rešitev za zagotavljanje visoke stopnje varnosti pri izdelavi osebnih dokumentov, so tako zbornica kot fotografi že zagotovili, zato oba ministra pozivata k sodelovanju vseh deležnikov za skupen namen, ki je čim bolj debirokratizirati in s tem skrajšati postopke.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki