fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Ribnica Zanimivosti & Zabava

Preverite veljavnost osebnega dokumenta, globa je visoka!

Hitro se zgodi, da spregledamo, “precenimo” dolžino oziroma se nam zdi, da je “do takrat pa še daleč” in nas mejni policist preseneti z izjavo, kot je “vaša osebna izkaznica je potekla včeraj/predvčerajšnjim…” Kaj sedaj? Kakšne sankcije nas doletijo? O tem smo povprašali Natašo Pučko, predstavnico za odnose z javnostmi s PU Ljubljana.

Pravi, da je v 1. odstavku 27. člena Zakona o nadzoru državne meje predpisano, da mora oseba, ki namerava prestopiti ali je že prestopila mejno črto, izročiti veljavni dokument za prestop državne meje in se podrediti mejni kontroli ter ne sme zapustiti območja mejnega prehoda, dokler ni mejna kontrola opravljena, ali se kako drugače izmakniti mejni kontroli oziroma odstopiti od nameravanega prestopa državne meje.
V skladu z določbo 11. točke 1. odstavka, 45. člena Zakona o nadzoru državne meje je za ta prekršek predpisana globa v znesku 400€.
Svetuje še, da posameznik preveri veljavnost listin, preden odpotuje iz države v izogib nevšečnostim na mejnem prehodu ali v notranjosti tuje države.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki