fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Novice Zanimivosti & Zabava

Prehod meje s Hrvaško: Pogoji ostajajo!

Glede na to, da Slovenija včeraj ni sprejemala nobenih novosti v zvezi s prehajanjem meja in tudi ni spreminjala seznama »rdečih« držav, med katerimi ostaja tudi Hrvaška, so pogoji za vstop v državo enaki tistim s prejšnjega tedna. Ampak, ker so mnoga območja, ki jih Slovenija uvršča na rdeč seznam, na evropskem zemljevidu (ECDC covid zemljevid) že obarvana zeleno – med njimi je tudi Slovencem najbolj »želena« hrvaška obala – lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih dneh Hrvaška tudi na našem zelenem seznamu…

In kaj bi to pomenilo?

To bi pomenilo, da bi se s Hrvaške lahko vrnili v Slovenijo brez potrdila o negativnem testu, potrdila o cepljenju ali potrdila o prebolelosti Covida-19, potrebovali pa bi neko dokazilo o tem, da smo čas od našega prehoda meje do vrnitve nazaj res preživljali na zelenem območju.

Ob vstopu na Hrvaško iz Slovenije je trenutno še vedno potrebno predložiti:

PCR negativni test na SARS-CoV-2 ali hitri antigenski test – HAG, pri čemer mora biti test HAG s Skupnega seznama hitrih antigenskih testov, ki so ga države članice Evropske unije vzajemno priznale.

Na izvidu HAG testa morata biti vidna proizvajalec testa in/ali tržno ime testa, prav tako mora biti podpisan oz. potrjen s strani zdravnika. V nasprotnem primeru test ne bo sprejet kot verodostojen za vstop v Republiko Hrvaško.

Rezultati PCR testa ne sme biti starejši od 72 ur, rezultat HAG testa pa ne starejši od 48 ur (šteto od časa odvzema brisa do prihoda na mejni prehod).

ALI

potrdilo o cepljenju za osebe, ki so pred več kot 14 dnevi prejele drugi odmerek cepiva COVID-19, ki se uporablja v državah članicah EU (enako velja v primeru cepiva prejetega v enkratnem odmerku, npr. Johnson&Johnson).

ALI

potrdilo o cepljenju s prvim odmerkom cepiva Pfizer, Moderna, Gamaleya (velja za vstop v obdobju od 22. do 42. dneva prejema cepiva) ali AstraZeneca (velja za vstop v obdobju od 22. do 84. dne prejema cepiva)

ALI

potrdilo o pozitivnem PCR ali HAG testu, ki potrjuje, da je oseba prebolela okužbo z virusom SARS-CoV-2 (test je bil opravljen pred največ 180 dnevi, a je starejši od 11 dni od datuma prihoda na mejni prehod) ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni,

ALI

opravljeno PCR ali HAG testiranje na SARS-CoV-2 takoj po prihodu v Republiko Hrvaško (na lastne stroške) ob obveznosti samoizolacije do prejema izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se določi mera samoizolacije za obdobje desetih dni.

ALI

Prav tako lahko mejo prehaja brez negativnega testa in samoizolacije oseba, ki je prebolela COVID-19 (in ima zdravniško potrdilo ali pozitiven PCR oz. HAG test) in je bila po okrevanju cepljena z vsaj enim odmerkom cepiva (velja do obdobja šestih mesecev po cepljenju).

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki