fbpx
E-UTRIP
Radi hodite bosi?
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Bosonoga hoja krepi zdravje

Če so bili ljudje, ki hodijo bosi, še nekaj let nazaj prava atrakcija, jih je danes vedno več. Večina izkoristi predvsem tople poletne dneve, da odvržejo čevlje in se sprehodijo bosi, še več pa se jih odloča za tako imenovano bosonogo obutev. Bosonogost ima dokazano pozitivne učinke na naše zdravje in počutje, česar se zavedajo tudi v novomeškem vrtcu Pedenjped, kjer sodelujejo v projektu Bosih nog naokrog in otroke spodbujajo k bosonogi hoji.

Morda je malo nenavadno, da se vračamo v zgodovino in hodimo bosi, kot so hodili naši predniki. Z izumom obutve so se zaščitili pred morebitnimi poškodbami in urezninami stopal, pred vročino in mrazom, ugrizi in piki živali. Hkrati ima obutev pomanjkljivosti, ki negativno vplivajo na anatomijo človeka, saj se je zmanjšala rast stopalnih kosti, omejilo se je tudi optimalno funkcioniranje nožnih sklepov.

Večina moderne obutve je neprimerne, zato prihaja do poškodb, bolečin, nepravilne drže in hoje. Čevlji so velikokrat preozki, imajo povišano peto in zelo debel podplat, njihova oblika pa omejuje gibanje stopala. V preozkih čevljih se prsti ne morejo gibati in mišice zakrnijo. Ker smo navajeni deformiranih stopal, pa tega sploh več ne opazimo in spregledamo dejstvo, da ima kar dve tretjini odraslih težave s stopali in kar 80 odstotkov starejših patologije stopal, do katerih pride prav zaradi neprimerne obutve. Uporabljamo tesne čevlje, naša stopala pa počasi spreminjajo obliko in so vedno bolj prilagojena obliki čevljev.

Bosonogi stik s tlemi ima pozitiven vpliv na zdravje, zato ga priporočajo celo znanstveniki. Znano je, da bosa hoja krepi imunski sistem, pa tudi telo in mišice, je bolj varna in dobro vpliva na razvoj možganov. Dokazano je, da redna bosa hoja vpliva na razvoj stopal, zato je predvsem za otroke priporočljivo, da so čim več in čim dlje bosi. Če hodimo bosi, naši možgani postanejo dovzetni za podatke o podlagi, naše telo se navadi, da dobi informacije od stopal in je bolj pozorno na gibanje. Raziskave kažejo, da se bosonogi ljudje manj spotikajo ali spodrsnejo in tudi redkeje pohodijo kaj ostrega.

Idealno bi sicer bilo, da bi bili ves čas bosi, a je to danes zelo težko izvedljivo. Rešitev iščemo v bosonogi obutvi, ki manj omejuje naša stopala, s tem pa je naša hoja najbolj podobna bosonogi hoji. In čeprav nam nudi svobodo, hkrati skrbi za zaščito stopal, ko jo potrebujemo.

Bosonoga obutev ima zelo lahek in tanek podplat, ki omogoča dober stik s tlemi in aktivacijo vseh stopalnih mišic. Podplat je raven, peta ni privzdignjena, kar nam omogoča nemoteno plezanje, skakanje in tekanje, preprečimo poškodbe in zagotovimo ravnotežje in stabilnost telesa. Narejena je iz mehkih materialov, ki omogočajo naravno gibanje stopala in je popolnoma upogljiva v vse smeri. Bosonoga obutev je prilagojena naravni obliki stopal, kar pomeni, da je široka v prstnem delu in prstom omogoča, da se med hojo lahko razprejo. Vedno večja je izbira bosonoge obutve, prilagojene različnim tipom stopal, tako za otroke kot tudi za odrasle. Bosonoga obutev prispeva k pravilni drži telesa, pravilnemu delovanju stopal in gibanju.

FOTO: Primerjava položaja prstov v običajni moderni obutvi in v bosonogi obutvi. Foto: bosenogice.si.

mzl

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki