fbpx
E-UTRIP
FOTO: Unsplash.
Aktualno

Pred našimi gozdovi veliki izzivi

Začenja se teden gozdov, ki bo trajal do nedelje. Poteka pod geslom Nega gozda: danes za jutri, za naravo in ljudi. Nega gozda je namreč glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom, so zapisali v Zavodu za gozdove Slovenije, poroča STA.

Teden gozdov bodo zaznamovali številni dogodki, osrednja prireditev pa bo v torek, ko se bodo pri Hiši na Magolniku zbrali predstavniki gozdarskih in okoljskih institucij, lastniki gozdov, naravovarstveniki in okoljevarstveniki, predstavniki lokalne skupnost in drugi. Ob skupnem načrtovanju in izvedbi ukrepov nege gozda bodo spoznavali odločitve, s katerimi se pri usmerjanju razvoja gozdov soočajo gozdarji.

“Pred slovenskimi gozdovi so veliki izzivi, ki so ob vse večjih motnjah zaradi podnebnih sprememb posledica vse večjih potreb družbe po materialnih in nematerialnih dobrinah iz gozda. S prilagajanjem gospodarjenja z gozdovi želimo zmanjšati negativne posledice podnebnih sprememb na gozd in zagotoviti uresničevanje vseh funkcij gozdov tudi v prihodnosti,” so poudarili v zavodu za gozdove.

Izrazite podnebne in družbene spremembe imajo pomemben vpliv na načrtovanje in izvajanje nege gozda. Poleg vzgoje najkakovostnejših gozdnih lesnih sortimentov stopa v ospredje nega gozda, s katero krepimo stabilnost in odpornost gozda na negativne posledice podnebnih sprememb ter hkrati ohranjamo oz. izboljšujemo njegovo biotsko pestrost, so pojasnili.

“Sodobna nega gozda upošteva klasična načela nege gozda, usmerja pa v racionalizacijo ukrepov, prepušča del gozdnih sestojev naravni samodejnosti in se tesno prilagaja naravnim in družbenim razmeram ter ciljem gospodarjenja z gozdovi v podnebno nestabilnem okolju. Z vzgojo kakovostnih in zdravih dreves krepimo funkcije gozdov, družbi zagotavljamo gozdne proizvode, lastnikom gozdov pa prihodek,” so navedli.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki