fbpx
E-UTRIP
Doc. dr. Mateja Logar.
Aktualno Novice

Prebolelost kmalu ne bo več nikakršna ugodnost

SLOVENIJA včeraj:
1484 PCR testov, pozitivnih 287
7-dnevna incidenca je 301
Trenutno se za Covid-19 v bolnišnici zdravi 636 pacientov, 142 na intenzivni enoti. Včeraj je za posledicami Covid-19 umrlo 7 oseb.

Tema današnje Vladne tiskovne konference je bila kot pričakovano situacija po “lockdownu” – sproščanje ukrepov, katere da, katere ne, zakaj, na kakšen način, na podlagi katerih dejstev. Prevetritev semaforja ukrepov se vidi na marsikateri točki, ki je nekaterim bolj, spet drugim manj po godu. Samotestiranje po zgledu Avstrije pomeni testiranje v šoli in ne doma. Odprtje vseh trgovin, muzejev, knjižnic, galerij in fitnes centrov, sprostitve športnih dejavnosti, ne pa TERAS gostinskih lokalov. Nepravičnost pri prehodih mej – preboleli in cepljeni praktično povsod: si moramo želeti zboleti za Covidom-19?

 “Glede na številke lahko z zmernim optimizmom ugotavljamo, da se je eksponentna rast ustavila, a to še ne pomeni, da nobeni ukrepi niso več potrebni. Število hospitaliziranih v bolnišnicah se še vedno povečuje, zato moramo skrbno držati naš zdravstveni sistem buden,” je tiskovno konferenco začela doc. dr. Mateja Logar, vodja Svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Veliko število ukrepov iz oranžne se je preselilo v rdečo fazo

Športne aktivnosti, storitvene dejavnosti, odprtje osnovnih in srednjih šol se je premaknilo iz oranžne v rdečo fazo, v kateri se nahajamo danes. Tudi odprtje lokalov je doživelo prevetritev, a ga še nismo dočakali, namreč, slednji se lahko odprejo že v oranžni fazi, prej pa so morali za to biti izpolnjeni pogoji za rumeno fazo.

Cepljenje je tisto, ki nam bo omogočilo umirjanje epidemije
in prehod na bolj normalen način življenja.

Pogoji za oranžno fazo, a smo v rdeči. Drug teden ocenjevanje po regijah!

“S tem tednom smo se odločili, da je kompletna Slovenija kot enota in obarvana rdeče. Glede na to, da smo imeli prejšnji teden tudi manjše število testov, je bilo seveda posledično tudi manj okuženih,” je manjše številke in ustreznost oranžne faze pojasnila Logarjeva. A pravi, da že naslednji teden prehajamo na ocenjevanje po regijah in tako bodo tiste, ki bodo ustrezale pogojem za oranžno fazo v njo tudi prešle.

Kinematografi, koncerti, gledališča, poroke?

O tem bo potrebno razpravljati. Tu gre za zaprte prostore, zato smo še zadržani. Bo pa to tema naslednjih odločanj in spreminjanj. V oranžni fazi imamo dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, kar dovoljuje poročni obred v tem obsegu, v rumeni pa do 50 ljudi,” še pove Logarjeva.

Absurd “koronazabav”

Po družbenih omrežjih se širijo govorice, tudi nekakšna “povabila” na razna druženja s covid pozitivnimi ljudmi z namenom okužbe tistih, ki covida še niso preboleli in bi s tem dobili potrdilo o prebolelosti. No, seveda se ne gre za list papirja pač pa za vse druge “ugodnosti”, ki jih s tem posameznik pridobi. A pozor, gre za res odsvetovano, nezaželeno in seveda izjemno nevarno prakso, pa tudi…

… prebolelost kmalu ne bo več veljala za prehajanje meja

Neenakost pri prehajanju mej se bo z večjo dostopnostjo cepiv odpravila, namreč, prebolela bolezen Covid-19 se bo s tem umaknila s seznama “ugodnosti” za prehajanje meja.

Nikar ne izzivajte usode. V prvi vrsti je v življenju najpomembnejše zdravje in je “samoizpostavljanje” v tem smislu več kot nehvaležno. Kot drugo pa, če vas to ne prepriča, ni nobenega zagotovila, da bo že do poletja prebolelst covida umaknjena s seznama “dovoljenj” za prečkanje meja.

Za manj okužb zahvale “lockdownu”?

Očitno smo eksponentno rast krivulje uspeli umiriti in število okužb ni več tako skokovito. A vendar, to še ni in ne more biti posledica lockdowna, te se bodo pokazale proti koncu tega tedna. “Upamo, da bodo številke novookuženih ostale na enakem nivoju kot v zadnjih 14-ih dneh, kar je bil ravno namen lockdowna. Že v tem tednu lahko pričakujemo zmanjševanje novopotrjenih okužb – seveda, če smo bili uspešni,” pove Logarjeva.

(Samo)testiranje v šolah po zgledu Avstrije

Teorija samotestiranja od doma učencev tretje triade osnovnih šol in dijakov srednjih šol, o kateri je prejšnji teden govorila ministrica za šolstvo ga. Simona Kustec je danes povsem drugačna. Namreč, predvideno je samotestiranje glede na izkušnje iz Avstrije, ki pravijo, da je bolj racionalno izvajanje testiranja v šolah, saj se s tem izognemo napakam, nedoslednosti in goljufijam. “Menimo, da je tako manj težav.”

Bris iz nosu in ne iz nosnožrelnega prostora!

“Gre za to, da se jemlje bris iz nosu in ne iz nosnožrelnega prostora, kar je torej veliko manj neprijetna preiskava,” pojasni Logarjeva, ki prednosti samotestiranja vidi predvsem v tem, da se odkrijejo tisti, še asimptomatski bolniki, ki se lahko prej umaknejo iz družbe, s čimer preprečimo sekundarne okužbe od nekoga, ki je že bolan, a tega še ne ve.

Razočarani nad odzivom gospodarstva… “Če le lahko, omogočite delo od doma!”

Gospodarstvo se tokratnemu zapiranju ni tako prilagodilo kot lani. “Pričakovali smo, da bodo zapirali nenujna dela in v čim večji meri omogočali delo od doma, a temu ni bilo tako. Okužbe na delu so pri nas zelo pogoste, na Portugalskem so striktno omejili delo od doma in imeli posledično takoj boljše rezultate. Apeliram na vse delodajalce: omogočite delo od doma tistim, ki ga lahko na takšen način opravljajo.”

Nezadovoljni gostinci: kje je logika?

Glede na to, da mnogi menijo, da na svežem zraku gostinskih lokalov veliko težje pride do prenosa okužbe, kot pa denimo v fitnes centrih in trgovinah, so gostinci težko pričakovali današnje pojasnilo. Logarjeva odgovarja, da je bilo “mnenje strokovne skupine, da se terase odpirajo v oranžni fazi. Glede na to, da smo trenutno v rdeči fazi se torej ne morejo odpreti.” Doda še: “Kakršne koli primerjave z drugimi storitvami in dejavnostmi so zelo nehvaležne, namreč, zavedati se moramo, da gre na terasah za sedenje pri isti mizi z različnimi ljudmi in brez maske… v trgovini pa nosimo masko in nakupujemo sami ali z družinskimi člani,” glede športnih aktivnosti pa pove, da “pri športu ni mask, se pa vzdržuje varnostna razdalja vsaj dveh metrov.”

Pa vendar, Logarjeva na koncu:
“Se pa strinjam, da ne predstavljajo prevelikega tveganja, zato bodo odprte v oranžni fazi.”

Dr. Tomaž Vovko: “To je največja intenzivna, v kateri sem kadarkoli delal…

…dovolj podobno italjanskim posnetkom iz prejšnjega leta, ki smo se jim čudili. Ampak, tako je danes pri nas,” stanje opiše specialist infektologie in intenzivne medicine, dr. Tomaž Vovko z UKC Ljubljana.

Prvi, drugi in tretji val: vsi težki, a iz različnih razlogov

“V prvem valu so bile številke precej majhne, a je bilo težko, ker ničesar nismo vedeli, poznali, učili smo se še. V drugem valu je bilo več bolnikov in je bilo naporno predvsem zaradi tega, trenutno pa se število bolnikov še povečuje, prihajajo tudi mladi brez pridruženih bolezni, kar pomeni, da je potrebno vsakodnevno prilagajanje glede prostora, odpiranja novih postelj in organizacije,” pove zaskrbljeni Vovko.

Bolniki so izjemno bolni, njihova pljuča so v izjemno slabem stanju, zdravljenje traja najmanj teden dni, tudi do več mesecev. So v slabem stanju, ne morejo hoditi, potrebujejo veliko pomoči, volje in energije za ponovno normalno življenje.

Angleški sev: zbolevajo mlajši, brez pridruženih bolezni

“Glede na to, da so bistveno bolj bolni tudi mlajši, lahko dejstvo, da med nami kroži angleški sev, ki je veliko bolj nevaren in smrtonosnejši, potrdimo že takoj,” je resnost angleške različice virusa potrdil Vovko. “Glavna sila za smrtnost je starost bolnikov, pri višji starosti je potek težj, hujši, a se te starostne meje premikajo navzdol, 42-letni bolnik recimo je prejšnji teden umrl, pa je bil brez pridruženih bolezni. Teh je več kot v prejšnjem valu.”

Odkar je precepljen že velik delež starejših ljudi, so vidne spremembe v starosti bolnikov, kar kaže na to, da cepivo le ni – kot pravijo mnogi teoretiki zarot – “brezvezno”, pač pa učinkuje, kar smo že večkrat potrdili.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki