fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Jutri na salamijado v kočo pri Sveti Ani

Pri postojanki Planinskega društva Ribnica pri Sveti Ani, ki nudi mogočen pogled na suhorobarsko dolino, bo tudi jutri dišalo po salamah. Potekala bo namreč že 21. salamijada. Strokovna komisija bo izbirala naj salamo 2023.

Ocenjevali bodo okus, vonj, sestavine, rez, barvo, skratka kraljico vseh kraljic. Naj salamo 2023 bodo po uradnem protokolu lahko poskusili tudi vsi obiskovalci.

Ker se pričakuje naval in obleganje koče z vseh vetrov, so se organizatorji odločili, da bodo izdelke za ocenjevanje sprejemali med 9. in 11. uro. Samo ocenjevanje bo trajalo do 14. ure. Pol ure kasneje pa bodo uradno razglasili zmagovalne dobrote.

Razglasitev pa bo predstavljala uvod v rajanje z bogato (ribniško) gastronomsko in pivsko ponudbo. Za ocenjene izdelke se podeli bronasta, srebrna ali zlata priznanja. Glede na število doseženih točk, pa prve tri salame prejmejo trofeje za osvojeno mesto. Zmagovalec bo vpisan tudi na mesnico slavnih – kar menda šteje največ.

Sredstva pridobljena od prijavnin bodo namensko porabljena za razvoj salamarstva v suhorobarski deželi in okoli. To je zapisano tudi v »Uredbi Evropske unije, ki spodbuja k reji avtohtonih prašičev, ki nimajo alternative v zdravi prehrani,« sporočajo organizatorji. »Raje salama, kot kobilice, mokarji in črički, » je še zapisano v agendi vselej prosvetljenih salamarjev.    

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki