fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Praznik občine Velike Lašče

Sklepni dogodek ob letošnjem prazniku občine Velike Lašče, ki ga obeležujejo 8. junija, na dan rojstva Primoža Trubarja, je bila petkova Slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj in nagrad. Župan Matjaž Hočevar je v nagovoru poudaril velikolaško navezanost na znamenite rojake, med katerimi je poleg Trubarja tudi pisatelj in literat Josip Stritar, kateremu so letos posvečeni vsi dogodki v občini. O njegovem delu in življenju je spregovoril literarni zgodovinar dr. Igor Grdina.

Najbolj svečani del praznovanja je bila podelitev občinskih priznanj in nagrad ter pohval župana.

Priznanje za Rudija Ruparja

Pohvale so prejeli Ruben Kastigar, učenec 9. razreda OŠ Primoža Trubarja, ter učenca iste šole Tjaž Tehovnik in Kristjan Jaklič, finalista Malega šefa. Prav tako je pohvalo prejel Boris Zore, vsestranski član Društva za ohranjanje dediščine z Gradeža, in ekipa Društva podeželske mladine za osvojeno 1. mesto na državnem kvizu “Mladi in kmetijstvo”. Zlato plaketo občine Velike Lašče je na predlog župana prejelo Govedorejsko društvo Velike Lašče, ki letos praznuje 30 let delovanja. Predsednik Borut Vasič je dejal, da to priznanje veliko pomeni vsem članom. »Mislim, da živimo v časih, ko postaja narobe vse tisto, kar je prav, in obratno. Kmetje, živinorejci smo dežurni krivci za onesnaževanje oziroma toplogredne izpuste plinov. Je že tako, da je krav vse manj, segrevanje pa je vse večje. Narobe svet, bi lahko rekel,« je dodal.

Drugo Zlato plaketo je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Rašica za 70 let delovanja. Priznanje občine Velike Lašče je prejel Rudolf Rupar, ki je bil v gasilskih vrstah skoraj 40 let, zadnje tri mandate pa je bil poveljnik Gasilske zveze Velike Lašče. »Države, sistemi, denar, oblast … Vse se spreminja, vendar gasilci ostajamo zvesti ljudem in tradiciji, vedno pokončni in odločni, družabni in pogumni. Tako je že 130 let pri nas in tako bo tudi ostalo,« je izrazil svoje prepričanje Rudi, ki bo odslej deloval kot predsednik nadzornega odbora v Gasilski zvezi ter hkrati prenašal izkušnje na mlajše generacije.

Častno občanstvo Antonu Zakrajšku

Čeprav je občinski svet na lanski majski seji s sedmimi glasovi za in petimi proti sklenil, da se naziv častnega občana za leto 2022 podeli Antonu Zakrajšku, ki je županoval kar 20 let, je takratni župan dr. Tadej Malovrh zadržal ta sklep. Zato so naziv podelili letos. Zaradi bolezni pa je bil Zakrajšek odsoten in ni mogel udeležiti prireditve. »Vsi prejemniki priznanj so v preteklem obdobju pustili prepoznavne sledi svojega dela, ki so jih ljudje prepoznali, lokalna oblast pa je soglasno podprla predloge o nagrajencih,« je poudaril župan Matjaž Hočevar in se zahvalil vsem prejemnikom.

Občinski praznik so pretekli teden spremljali številni dogodki, med katerimi so bila dva kulturna večera na Trubarjevi domačiji, tržnica na Velikolaškem trgu in pohod po Velikolaški kulturni poti. Nekaj dogodkov pa bo potekalo tudi v tem tednu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki