fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

Čaščenje kolesarskih zmag na Ribniškem

V Slatniku, naselju, razpotegnjenem na planjavi nad Žlebičem, živi okoli 250 duš, med njimi je veliko otrok. So zelo dejavni in družabni, pred leti pa so pripravili odmevno srečanje zakoncev jubilantov in piknik, na katerem so se zbrali izseljeni vaščani po Sloveniji in svetu.

Na vsaki hiši je na leseni plošči napisano domače ime. Ponavljajo se Boštjanovi – zgornji in spodnji, Bohovi z vrha in z vasi ter Jurjevi in Jurjevi zadnji. Slatnik ima tudi svojo zastavo in pozdravne table na začetku vasi z znakom kobilice, saj so vaščanom včasih rekli »Slatn,ške kobil,ce«. Na rojaka, božjega pastirja Avguština Čampo, je domicilna in izseljenska vas še kako ponosna, po njem se imenuje tudi ulica v Ljubljani. Enako so ponosni tudi na Ivana Debeljaka, zadnjega slovenskega zdumarja v Beogradu; njegova Maja je bila iz Slatnika.

Slatnik – »kolesarska vas«

Je tudi športna, kolesarska vas, s kar uspešnimi kolesarji in številnimi ljubitelji vrtenja pedal. Nase opozarjajo ob slehernem uspehu slovenskih matadorjev, v zadnjem času tudi ob odmevnih zmagah Roberta Pogačarja na Tour de France in Primoža Rogliča, za zmago na 75. Vuelti. Visoko na drogu poleg kolesa in državne zastave sta plapolali rumena in zelena majica, ob sanjskem uspehu Pogačarja pa še pikčasta.

»Moja ideja je bila, da na robu vasi, ob državni cesti, ki od Žlebiča skozi Sodražico pelje proti Notranjski, izobesimo državne in druge zastave v dnevih, ko je tudi skozi naše kraje potekala Dirka okoli Slovenije (DOS-RAS Extreme). Nazadnje je na njej vozil tudi moj sin,« je dejal vsestranski Ludvik Peterlin. Ne le ikonografija, udeleženci dirke, predvsem tujci, ki so vozili tod mimo, so bili izjemno presenečeni z odzivnostjo in spodbujanjem vaščanov kar treh sosednjih vasi, poleg Slatnika še Sušij in Žlebiča, ob cesti, še posebej ponoči, ga dopolni Janez Lovšin, prav tako vsestranska športna duša, sicer predsednik društva Ribniških vinogradnikov.

»To je naš delež sleherni zmagi slovenskih športnikov (ekip ali posameznikov), ki jim, tako kot je dejal Ludvik, v čast uspehom po vasi izobešamo zastave,« je ponosen Janez.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki