fbpx
E-UTRIP
Foto: Primorske novice.
Aktualno Črna kronika Kronika

PRAVNI NASVET: Odškodnina ob prometni nesreči, ki jo je zakrivil policist

Draga PoraVnava, prosim za nasvet. Poškodovala sem se v prometni nesreči, ki jo je zakrivil policist na nujni vožnji. Ali sem upravičena do odškodnine? Ali je sploh mogoče kaj dobiti, glede na to, da ima voznik, torej povzročitelj, veze na policiji?

Spoštovana! Vesela sem, da ste se obrnili na nas. Soočate se s strahom, kako zaščititi svoje pravice. Vsi pa vemo, da že sama prometna nesreča povzroči dovolj strahu in stresa. Vendar vam glede odgovornosti povzročitelja ni potrebno skrbeti. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da »voznikom vozil s prednostjo, vozil za spremstvo in vozil v spremstvu ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in da ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja«. Če vam torej vozilo na nujni vožnji prekriža pot v križišču se odgovornosti ne razreši zgolj z dejstvom, da je na nujni vožnji.

Še bolj jasna pa je odgovornost, kadar vam tako vozilo pripelje nasproti po vašem voznem pasu (pogovorno »seka ovinek«). V tem primeru gre za grobo kršitev obvladovanja vozila na račun nastanka velike škode, kar je nedopustno. Pomembno je poudariti, da prometne nesreče v primeru udeležbe uradnega vozila ne sme voditi policijska postaja, kjer je policist zaposlen. Še vedno pa se lahko zgodi napaka v obravnavi, zato vedno zahtevajte kopijo svoje izjave in zapisnika o alkoholiziranosti. Zahtevajte tudi podatke o policistu, ki nezgodo obravnava ter posnemite kar čim več slik iz več zornih kotov. Kako visoka odškodnina vam bo pripadala, je odvisno od vašega ravnanja na kraju prometne nesreče, neposredno po nesreči in v nadaljevanju zdravljenja. Predvsem vam svetujem, da ohranite kar se da mirne živce, v kolikor pa čutite, da ste preveč iz sebe, raje pokličite svetovalca pravnika, ki bo takoj prevzel vse breme in stopil na vašo stran. Največ vam lahko pomagamo takoj ob nesreči, zato pozivamo, da se v primeru prometne nesreče čim prej obrnete na Poravnavo d.o.o. na 030 300 602 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nemudoma svetovali ter s tem zaščitili vaše pravice.

Irma Samantha Knez

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki