fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Samostojni podjetniki in obrtniki na Kočevskem nadpovprečno produktivni

Analiza poslovanja gospodarstva na območju občine Kočevje za zadnjih 10 let, ki sta jo izdelala RC Kočevje Ribnica d.o.o. in Analitika GZS, kaže pozitivne trende poslovanja gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov, kar pomeni, da oboji učinkovito in dobro delajo. To se kaže predvsem v rastočih kazalnikih produktivnosti, kjer pa ostaja še veliko prostora za napredek, saj povprečje občine še vedno precej odstopa od slovenskega povprečja.

Stopnja brezposelnosti v Kočevju še vedno 2-krat večja!

Od slovenskega povprečja odstopajo tudi neto plače, kljub njihovi vztrajni rasti. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki je v tem obdobju dosegla najvišjo vrednost leta 2015 (23,6 %), je v letu 2019 znašala 15,1 %. Razkorak od slovenskega povprečja se v zadnjih letih zmanjšuje, še vedno pa je stopnja brezposelnosti v Kočevju dvakrat večja. Po dejavnosti v občini prevladuje predelovalna dejavnost, največji ekonomski pomen pa imajo za občino velike in srednje družbe, ki zaposlujejo največ ljudi in ustvarijo največjo dodano vrednost. To pa ne pomeni, da majhne in mikro družbe, ki so v strukturi gospodarstva najštevilčnejše, ne prispevajo pomembnega dela k razvoju gospodarstva. Pomemben člen so tudi samostojni podjetniki in obrtniki, ki presegajo produktivnost povprečnega slovenskega podjetnika.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki