fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Sova je s kočevskega polja znova vzletetela v objem narave

Člani društva DOPPS, Sekcije »Od Kolpe do Barja«, so nas obvestili, da so pred kratkim proti večeru na Kočevskem vrnili nazaj v njeno naravno okolje dveletno sovo, veliko uharico. »Kraljico gozdov« so našli zaposleni na Zavodu za šport v izredno slabem stanju. Ta se je po vsej verjetnosti med nočnim preletavanjem oziroma plenjenjem zapletla v mrežo na nogometnem igrišču in huje poškodovala ter tako obvisela do njene najdbe.

Zaradi poškodb in močne oslabelosti sova ni več mogla leteti, zato je potrebovala ustrezno veterinarsko oskrbo. O njeni najdbi so bili obveščeni člani lokalnega Društva za zaščito živali Kočevje, ki so poškodovano sovo odpeljali v Ljubljano na Veterinarsko fakulteto, od tam pa je bila nato odpeljana v Zatočišče za živali prosto živečih vrst na Muto, kjer je bila v ustrezni oskrbi do njenega popolnega okrevanja.

Sova je bila, navajajo člani društva, ob izpustu v zelo dobrem stanju, kar je pokazala tudi z odličnim izletom ob izpustu. Tudi njen zadnji pogled je bil fascinanten in je povedal veliko. Vsi navzoči člani in naključni obiskovalci so ji zaželeli varno in dolgo bivanje v naših prelepih gozdovih.

Sovo so podrobno opisali z razlago, da je Velika uharica (bubo-bubo, znanstveno ime za to vrsto sove) ena največjih vrst sove na stari celini, ki zraste tudi do 70 centimetrov, obseg njenih kril meri od 1,5 do dveh metrov. Njena značilnost sta naglavna čopka. Ta sova je stalnica pri nas skozi celo leto, je redka in jo zelo težko opazimo. Gre za zaščiteno vrsto ptice. Njena populacija je v upadanju, zato je še toliko bolj dragocena.

Za ustrezno oskrbo te redke in zaščitene ptice se člani kočevskega društva zahvaljujejo vsem, ki so prispevali k temu, da se je lahko vrnila nazaj v svoje domače okolje. Predvsem najditeljem ptice, Društvu za zaščito živali Kočevje in seveda ekipi dr. Zlatka Goloba z Mute ter tudi strokovnjaku za velike uharice Tomažu Miheliču, ki je pred izpustom še zadnjič pregledal sovo in prisotnim članom predstavil njene značilnosti.

Muhamed Delić, koordinator članov Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) Kočevsko-Ribniške regije (na sliki), je izpostavil, da predstavljata veliko grožnjo tej sovi vznemirjanje na gnezdiščih s strani ljudi in nevarni električni daljnovodi, ki so pod visoko napetostjo. Naj pripomnimo, da je človek s svojo prisotnostjo pri gnezdiščih pogosto razlog, da se samica odloči in zapusti gnezdo, kar posledično pomeni, da leglo z jajci ali mladiči propade.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki