fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje Ribnica

Potomka najstarejše trte tudi na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija na Rašici je na praznični dan reformacije odprla svoja vrata v dopoldanskih urah, s ponujenim organiziranim vodenjem in izvedbo različnih delavnic. Osrednja prireditev se je začela s posaditvijo cepiča najstarejše trte na svetu, ki raste na zidovih mariborskega Lenta, sledil pa je slavnostni nagovor dr. Petra Kovačiča Peršina, slovenskega teologa, slavista in pisatelja. Prav tako je bil del prireditve koncert zasedbe Ditka trio (Ditka, Gorazd Čepin in Jan Lužnik). Skupina je izvedla uglasbljeno poezijo slovenskih pesnikov Ferija Lainščka, Toneta Pavčka, Karla Destovnika Kajuha in Kajetana Koviča ter pesmi Srečka Kosovela.

Na zahtevo občine Velike Lašče in Trubarjeve domačije je mestna občina Maribor ob letošnjem prazniku reformacije podarila cepič najstarejše trte z Lenta. Slavnostna predaja je potekala na osrednji prireditvi v Mariboru, kjer je Matjaž Gruden, direktor Javnega zavoda Trubarjevi kraji, cepič prejel iz rok mariborskega župana Saše Arsenoviča. Prejšnji teden so ga  zasadili na Rašici. Ob tem dogodku je bil prisoten tudi skrbnik mariborske trte, mesni viničar Stane Kocuter.

Trubar je bil vinogradnik

“Leta 2016 je Geza Erniša, škof Evangelijske cerkve Sloveniji, cepič odnesel v Urach, kjer so ga zasadili ob 500-letnici reformacije. Dejal mi je, veš, tudi Trubar je imel svoj vinograd, vendar se o tem ni nič vedelo. Lotil sem se branja Trubarjevih pisem, ki jih je prevedel Miro Rupar, v enem pa je bilo zapisano, kako si je sposodil 300 goldinarjev in s tem obnovil hišo ter kupil manjši vinograd v Band Urachu, kjer je živel zadnja leta,” je v nagovoru Kocuter spomnil na del Trubarjevega poslanstva in poudaril njegovo simbolično vrnitev v rojstno vas. “To je vsekakor lepa popotnica, da bomo trto, ki z današnjim dnevom postaja nova pridobitev Trubarjevine, gojili in jo čuvali,” je obljubil velikolaški župan Matjaž Hočevar, ki je v času svojega mandata tudi gospodar 145 potomke modre kavčine, ki jo podarjajo slovenskim krajem. V tem času pa so jih 99 poslali v tujino.

Skrbeli bodo Ribničani

Za rast trte in vse, kar sodi zraven, bodo na predlog Kocuterja skrbeli člani društva Ribniških vinogradnikov oziroma Franc Mršnik, sicer tudi skrbnik trte, ki od leta 2019 skrbi za vinograde znotraj zidov ribniškega gradu. Čast mu je pripadla, da je cepič na Trubarjevini zasadil skupaj z županom in mesnim viničarjem. “Naj bo to začetek prijateljskega povezovanja Ribnice in Velikih Lašč ter Maribora in Trubarjevih krajev,” si je ob zasaditvi zaželel Matjaž Gruden.

(mgć)

 

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki