fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Poslovil se je lesostrugar Anton Govže

Strugar Anton Govže iz Zapotoka pri Sodražici je bil s 95 leti obrtnik z najdaljšim stažem v Sloveniji. To priznanje mu je leta 2012 podelila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Ob prazniku občine Sodražica je oktobra lani prejel občinsko priznanje, za katerega je dejal, da ga bo delil z vsemi nekdanjimi zaposlenimi, ki so mu za 90. rojstni dan prinesli zvrhan koš čestitk, s čimer so mu izkazali spoštovanje, na katerega je bil v življenju najbolj ponosen. Ob izteku starega leta se je poslovil.

“Kot enajstletni fantiček sem se lotil lesne obrti. Oče mi je izdelal podstavek za k stružnici. Izdeloval sem spominske izdelke, da sem dobil občutek. Sicer sem od leta 1951, ko sem dobil listino obrtnika, kar ni bilo v prejšnjem sistemu najbolj zaželeno, razvil več kot sto izdelkov, od tega vsaj deset z dodano vrednostjo,” je povedal Anton.

Posebno inovacijo je razvil, ko je služil domovini. V delavnici je izdeloval lesne cokle – zgoraj jermen, spodaj gibljivi del. V Ljubljani je tekel za tramvajem in poslušal, kako je kopito zvenelo po kocki. “Stari oče je bil rešetar in zdomar. Obrt je prevzel oče, nasledil sem ga jaz. Upam, da bo nadaljeval vnuk, čeprav dvomim, da s tako zagnanostjo kot predniki. Tradicija se ohranja komercialno, ampak tako, kot je bilo včasih, ne bo nikoli več. Lahko rečem, da je zanimanje prisotno, a ni ekonomskega interesa,” ga je žalostilo. Mladina noče delati, ker je razvajena. Dualni sistem izobraževanja, kjer se ob knjigah pridobiva tudi praktično znanje, bi moral znova zaživeti. Povedal je, da so iz teh vrst zrasli uspešni direktorji podjetij, kot so Itas, Inles, Riko, Brest, Kli Logatec. Vemo, kaj se je zgodilo, ko so vodenje teh družb prevzeli bolj »šolani« ljudje.

»Živel sem tako, da sem se vedno prisluškoval ljudem in zanje skušal narediti nekaj dobrega,« je dejal ob prevzemu priznanja. Njegovi izdelki so prejemniki certifikata art & craft. Ministrstvo za kulturo pa je Antona evidentiralo kot nosilca žive dediščine za izdelovanje suhe robe-lesostrugarstvo. Opravljal je pomembne funkcije v Obrtno podjetniški zbornici Ribnica in v lokalnem (političnem) okolju.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki