fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Predgrajci v Črni gori 2023

Namen festivala je zbliževanje kultur skozi pesem, ples, glasbo in zanimive narodne navade. Organizatorji si želijo na festival povabiti različne zbore, folklorne in sodobne plesne skupine iz različnih delov sveta ter jim omogočiti ekskluzivno priložnost, da na odru pokažejo svojo umetnost.

V začetku letošnjega leta je Kulturno športno društvo Predgrad prejelo razpis in povabilo za sodelovanje na festivalu v Herceg Novem. Skupaj s člani pevskega zbora Grajskih pevcev smo povprašali tudi Koncavaški spev, ki je sprejel povabilo in se brez oklevanja prijavil. Začele so se priprave, iskanje sponzorjev, urejanje dokumentacije in priprava oblačil za nastop.

17.junija zvečer smo se vkrcali na avtobus in potovanje je minilo ob petju, smehu in pogovoru. Po 8 urah vožnje smo prispeli v Herceg Novi. Po krajšem počitku smo se zvečer vsi udeleženci festivala zbrali pred apartmajem Zelenika, kjer smo bivali, in se odpravili na spoznavni večer. Festival se je začel z nastopom domače Folklorne skupine Herceg Novi, sledili so nastopi skupin iz Bolgarije, Slovaške, Slovenije in drugih držav.

V naslednjih dneh smo se udeležili izletov, ki so jih organizirali s čolni v Herceg Novem, Zelenika – Zanjice, Rose, Ostrvo, Mamula, Plava Špilja, ter uživali v kopanju v toplem morju. Drugi dan smo obiskali Sv. Djordje in Gospo od Skrplje, kjer smo imeli čas za kopanje, ki je prineslo veliko zabave in čudovitih doživetij. Vse to so dopolnjevali ljubeznivost, prijaznost in preprostost lokalnih prebivalcev. Tam se še vedno ceni čas, ki ga preživiš s prijatelji ob pitju kave in prijetnih pogovorih. Življenje tam poteka umirjeno in brez stresa.

Grajski pevci smo uspešno zastopali našo občino in mahali z občinskimi zastavicami, ki smo jih prejeli kot darilo Občine Kočevje. Zahvala gre tudi Javnemu zavodu Kočevsko za simbolična darila, ki smo si jih izmenjali med skupinami ob podelitvi certifikatov.

Polni lepih vtisov smo se pozno v noč vračali domov v Predgrad, nato pa smo nadaljevali pot še do Kočevja. Želim se zahvaliti vsem članom za njihov trud in potrpežljivost ter upam, da so uživali na festivalu.

Jožica Matkovič, KŠD Predgrad

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki