fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje

Brezskrbno na dopust!

Agencija za varnost prometa opozarja na povečan promet in poziva k doslednemu upoštevanju prometnih pravil. Ker se obeta vroč prazničen konec tedna, danes tudi s plohami in nevihtami, poziva k previdnosti in defenzivni vožnji. Ljudem tudi priporoča, da pred odhodom od doma pot dobro načrtujejo.

Kot so sporočili z agencije, bo ob koncu tedna močno povečana gostota prometa tudi zaradi del na cesti in večjega tranzita. Voznike opozarjajo, da v primeru zastojev vselej ustvarijo reševalni pas. Obenem poudarjajo, da visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti, vse to pa od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost.

Posameznike opozarjajo, da naj bodo še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti, med katere spadajo pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev, mopedisti in motoristi. Treba je poskrbeti tudi na najmlajše, da bodo v prometu varni. Slednje je treba vedno pravilno namestiti v otroške zadrževalne sisteme, hkrati pa poskrbeti za dosledno pripenjanje.

Še posebej poudarjajo, da se v parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne pušča nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, za kar so še bolj dovzetni otroci, starejši in kronični bolniki. Pri zunanji temperaturi 32 stopinj Celzija je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj Celzija, opozarjajo. Ob tem tudi priporočajo, da se pred odhodom na pot vozilo dobro prezrači in ohladi.

Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah pa naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo agencija priporoča tudi po 18. letu.

Na agenciji tudi priporočajo, da ljudje pred odhodom od doma pot dobro organizirajo in načrtujejo. Ob tem naj se preveri delovanje vozila, za kar lahko posameznik poskrbi s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Priporočajo tudi, da se pred dohodom preveri stanje na cestah in veljavnost dokumentov.

Za varnost voznika in potnikov je nujno, da so med vožnjo vsi pravilno pripeti z varnostnim pasom. Ustrezno pa morajo biti pospravljeni tudi predmeti. Prtljaga mora biti v vozilu pravilno zložena in varno pritrjena, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. Zagotoviti je treba tudi dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Posameznik pa mora poskrbeti tudi za zadostno količino vode za vse potnike v vozilu.

Na agenciji udeležence v prometu opozarjajo, da naj bodo med vožnjo strpni in da prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti. Ravnati je treba defenzivno in vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo. Poudarjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana, med vožnjo se prav tako ne uporablja mobilnega telefona. Med daljšo vožnjo pa naj vozniki poskrbijo tudi za redne postanke, približno na vsaki dve uri. V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si ti vožnjo razdelijo, priporočajo.

Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki