fbpx
E-UTRIP
Rožnate palačinke. FOTO: Vrtec Kočevje.
Aktualno Iz naših šol Novice

Pomlad v enoti Biba Vrtca Kočevje

V enoti Biba v Livoldu smo za glavno dejavnost meseca maja izbrali področje narave, ki se je tesno povezovalo z gibanjem in ostalimi področji dejavnosti. Otrokom smo nudili veliko priložnosti za bivanje na prostem. Igrali smo se na igrišču, hodili na sprehode v naravo, opazovali travniške živali in raznobarvne cvetlice, vremenske pojave in poslušali ptičje petje. Otrokom smo omogočile tudi druge naravoslovne dejavnosti; nabirali smo trobentice in iz njih skuhali čaj in z zdravilnimi cvetovi okrasili sadni smuti. Kasneje smo nabirali bezgove cvetovi in iz njih pripravili sirup. Dejavnosti so temeljile na aktivnem učenju in otrokovem prostem raziskovanju.

Sodelovali smo tudi na natečaju Naj naravoslovni kotiček, v organizaciji Pedagoške fakultete v Ljubljani. Naša naloga je bila, da uredimo kotiček, v katerem otroci razvijajo svoje naravoslovne spretnosti ter širijo svoje znanje in izkušnje.

V mlajši skupini (otroci stari 1-2 leti) smo uredili naravoslovni kotiček z različnimi naravnimi predmeti (palice, kamni, storži, slama, listi) in snovmi (koruzni zdrob, mivka, zemlja, voda). Kotiček smo sproti dopolnjevali z različnimi predmeti, ki smo jih nabrali med sprehodi v okolici vrtca. V starejši skupini (otroci stari 1-3 leta) smo v naravi nabrali različen naravni material (storži, kamni, lubje, leskove palice, mah) iz katerega smo izdelali čutno pot. Ustvarili smo tudi čutno škatlo, v katero smo vzgojiteljice skrile različne predmete iz narave, ki so jih morali otroci prepoznati s pomočjo tipa.

Čutna pot. FOTO: Vrtec Kočevje.

Nagrada za naše sodelovanje je bil obisk gozdne pedagoginje Špele Klofutar, ki je za otroke pripravila zanimivo delavnico »Rožnate palačinke«. Otrokom je ponudila slano testo obarvano s sokom rdečega zelja in različne pomladne cvetlice. Otroci so valjali testo in ga krasili z različnimi cvetovi. Testu so lahko s pomočjo limoninega soka spremenili barvo iz vijolične v rožnato. Otroke smo spodbujale k opazovanju cvetov z vsemi čutili. Otroci so si cvetove ogledovali, jih prijemali, vonjali, jih odtiskovali v testo. Naravoslovni kotiček se nam zdi zelo dobra dejavnost za vpeljevanje začetnega naravoslovja v vrtcih. To potrjujejo tudi odzivi otrok, ki so oba kotička pogosto vključevali v svojo igro.

Izdelava palačink. FOTO: Vrtec Kočevje.

Mesec maj smo zaključili z druženjem s starši na pohodu do Brunarice v Dolgi vasi. Odpravili smo se na lov za zakladom. Ob poti so bile pripravljene postaje z različnimi gibalnimi in miselnimi nalogami. Na koncu so se otroci razveselili zaklada in medalj za opravljen pohod.

Nataša Doutlik in Laura Lovšin, Vrtec Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki