fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kronika

Policija je letos do konca julija obravnavala 7.409 nezakonitih prehodov državne meje

Policija je letos do konca julija obravnavala 7409 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 1,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje so obravnavali državljane Maroka in Pakistana, ki predstavljajo polovico vseh nezakonitih migrantov. Izrazit pa je upad števila obravnavanih državljanov Alžirije.

Po podatkih policije so prva dva meseca beležili večje število ilegalnih prehodov kot v enakem obdobju lani, nato so na upad števila migrantov vplivale tudi razmere zaradi izbruha epidemije covida-19. Število nezakonitih prehodov se je nekoliko začelo povečevati maja, predvsem pa junija in julija. V juniju so policisti obravnavali 1.781 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, v juliju pa 2.319.

Namero zaprositi za mednarodno zaščito je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta izrazilo 2.438 migrantov, med njimi največ Maročanov. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je bilo izraženih namer za devet odstotkov manj, kar policisti povezujejo s spremembami v strukturi migrantov, predvsem zmanjšanjem števila državljanov Alžirije, ki so se preusmerili drugam.

Največ ilegalnih prehodom državne meje so obravnavali v okviru PU Ljubljana, in sicer 2.768 (v istem obdobju lani 1.572), sledi PU Koper s 2.089 prehodi (lani 2.845) ter PU Novo mesto, kjer beležijo 1.772 ilegalnih prehodov (lani 1.954).

STA

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki