fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

ALI STE VEDELI? Da so virusi lahko tudi koristni in ne samo škodljivi.

Osnovni gradnik vseh živih bitij je celica. Pri procesu obolevanja organizma je odvisno vdiranje virusa v celico. Vdiranje virusa pa je precej odvisno od toplote. Na splošno virusi lažje vdirajo v celice pri človeku in živalih, kot pri bakterijah. Ko se virus na celico pritrdi, še ni rečeno, da bo celica okužena in bo virus prišel vanjo. Pritrjevanje virusa pogosto ne uspe na celicah, ki so za okužbo manj dovzetne. V kolikor se virusu uspe pritrditi, se to zgodi na posebnih sprejemnih mestih, na celični površini. Mesto začne topiti s posebnim encimom. Seveda pa to še ne pomeni, da bomo zboleli. Zbolimo takrat, ko je obrambna sposobnost našega telesa oslabljena.

Ravno nasproten pa je vpliv virusov pri rastlinah. Zelo zanimiv je primer tulipanov. Vrtnarji v ZDA in Angliji so že leta 1928 odkrili, da spremeni tulipan barvo zaradi okužbe z virusom iz skupine virusov-mozaika. Vemo, da tulipani iz semen ne zrastejo z raznobarvnimi cvetovi, ampak samo z enobarvni cvetovi. To se zgodi, ko mušice, ki v naravi prenašajo virus, okužijo rastline. Virus je v naravi precej razširjen med divjimi lilijami. Tulipani se pogosto okužijo v bližini zdravih lilij, ker so okužene z virusom v skriti obliki. Virusna okužba spremeni barvo cvetnih ali zelenih listov. Tako dobimo lepe pisane tulipane, ki so občudovani po celem svetu.

Takoj se nam zastavi logično vprašanje. Ali so tulipani okuženi z virusom bolne rastline? V očeh virologov gre za obolele rastline. Če vprašamo botanike in mikrobiologe, bodo zagovarjali tezo, da to ne drži. Saj poznajo številne primere simbioze v naravi, kjer gostitelj in zajedalec drug drugemu koristita. Prav tako bodo potrdili, da tulipan okužen z virusom ni oslabljen.

Prav neverjetno se sliši, da je »bolezen« tulipanov lastnost, ki je s svojo pisanostjo in lepoto obogatila življenje človeku, razširila nekatere tulipane po svetu in pomagala pri razvoju novih vrst rastlin.

S.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki