fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Kočevje Novice Zanimivosti & Zabava

Pogodbo o sofinanciranju delovne terapije na OŠ Ljubo Šercer

Oktobra lani sta župana Ribnice in Kočevja, Samo Pogorelc in Vladimir Prebilič, skupaj z direktorjem Zdravstvenega doma Kočevje Gregorjem Koširjem, podpisala pogodbo o sofinanciranju delovne terapije na OŠ Ljubo Šercer. S tem so naredili pomemben korak naprej k celostni obravnavi učencev s posebnimi potrebami v šolskem letu 2022/2023, in sicer med pedagoškimi dejavnostmi na šoli. Primeru dobre prakse so sledile tudi občine Sodražica, Loški Potok in Velike Lašče, ki so ta teden podpisale pogodbo za sofinanciranje delovne terapije na šoli, s katero se bo v šolskem letu 2023/24 zagotavljalo nemoteno izvajanje delovne terapije tako v prostorih šole kot tudi na terenu. To bo izvajal Zdravstveni dom Kočevje, prvi podpisnik pogodbe.

Še en primer povezovanja med občinami

»Gre za sodelovanje med občinami tam, kjer je to res potrebno oziroma v situaciji, ko država očitno ne pokrije vseh stroškov za potrebe šole,« so poudarili vsi župani. »Kot največja občina, ki ima tudi ustrezno število otrok v šoli, nismo oklevali, ko je prišla pobuda kolega Sama. Seveda smo ponosni na to, kakor tudi osebno, da sem danes v družbi drugih županov, ki so brez rezerve podprli sofinanciranje programa,« je dejal Vladimir Prebilič. »Ko smo o tem odločali na eni izmed letošnjih sej občinskega sveta, sploh ni bilo pomisleka, da ne bi tako pomagali tudi štirim našim učencem,« je ob podpisu pogodbe povedal velikolaški župan Matjaž Hočevar. Njegovo mnenje sta delila tudi župana Sodražice in Loškega Potoka, Blaž Milavec in Simon Debeljak, ki si prav tako želita, da bi postalo sofinanciranje teh programov praksa tudi v prihodnjih letih.

Celostna obravnava

Ti otroci, kot je dejala ravnateljica šole Barbara Poje, imajo izrazite pomanjkljivosti na področju motorike in gibanja ter bi morali sicer popoldne delovno terapijo iskati v zasebnih ali javnih zdravstvenih ustanovah, če bi jo zaradi dolgih čakalnih vrst sploh dobili. »Za to smo neskončno hvaležni vsem deležnikom, da so omogočili celostno obravnavo, poleg tega imamo delovno terapevtko na šoli, ki pomaga in svetuje, tudi staršem,« ravnateljica ni skrivala zadovoljstva.

Na šoli je zaposlenih 35 ljudi, od tega 22 strokovnih delavcev. Dve mobilni delavki izvajata dodatno strokovno pomoč na večinskih šolah in vrtcih Ribnica, Sodražica, Loški Potok in Kočevje. Zaenkrat teh potreb ni v Velikih Laščah ter v Prevolah, v občini Žužemberk.

Število vpisov se povečuje

»Od septembra šolo obiskuje 60 učencev, še nedavno smo jih imeli malo čez 40. Te dni smo dobili obvestilo, da poteka postopek za vključevanje še štirih otrok v naše programe. Poskušamo še naprej ostati zelo odprti, stopiti skupaj s starši in razbiti predsodke o naši šoli. Nekateri namreč potrebujejo veliko časa, da spoznajo, da izobraževanje njihovih otrok poteka po nekoliko drugačni poti, kar seveda ne pomeni, da ne bodo kasneje uspešni v življenju. Imamo številne primere dobre prakse,« je ravnateljica poudarila in še dejala, da je odločitev občin o zagotavljanju sredstev za nadstandardne storitve olajšanje tudi za starše.

Lani sta Občini Ribnica in Kočevje za storitev zagotovili 21.110 evrov, vrednost letošnje pogodbe, sorazmerno s številom otrok, za vseh pet občin znaša 28.650 evrov.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki