fbpx
E-UTRIP
Nesreča.
Izpostavljeno Pravni nasvet

Pravni nasvet: Kaj vse vpliva na višino odškodnine v primeru prometne nesreče?

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

poraVnava d.o.o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

Pozdravljeni, zanima me, kaj vse vpliva na višino odškodnine v primeru prometne nesreče?

 Spoštovani!

Višina odškodnine je primarno seveda odvisna od obsega škode. V primeru prometne nezgode se praviloma poškodujete in v tem primeru vam zavarovalnica povrne odškodnino, sorazmerno poškodbam, ta bo za manjše poškodbe – rane, udarce, modrice ipd. seveda manjša, kot v primeru hujših poškodb npr. zlomov, zvinov, izpahov ipd.

Vendar pa na višino odškodnine vplivajo tudi drugi dejavniki. V postopku na zavarovalnici se škoda za telesne poškodbe praviloma dokazuje z medicinsko dokumentacijo, zato je izrednega pomena, da je ta napisana dobro in natančno. Veliko poškodb se ne izkaže takoj po nesreči, ampak bolečina nastopi kasneje, zato je pomembno, da vas po nesreči pregleda zdravnik, ki bo lahko strokovno podal mnenje glede resnosti poškodb. Svetujemo vam, da nas takoj po nezgodi pokličete, da vam svetujemo že ob prvem koraku in nato pregledamo dokumentacijo in pravočasno urgiramo v kolikor opazimo napako ali pomanjkljivost v dokumentaciji. Popolna in natančna medicinska dokumentacija sta bistvenega pomena pri dokazovanju obsega škode pri uveljavljanju odškodnine za telesne poškodbe.

V odškodnino za telesne poškodbe je zajeta odškodnina za fizične bolečine ter za neugodnosti med zdravljenjem ter odškodnina za duševne in telesne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti.

Zavarovalnice priznajo tudi odškodnino za strah in skaženost, če so vam poškodbe pustile na primer vidne brazgotine ipd.

V teh primerih pa je poleg odškodnine za telesne poškodbe možno uveljavljati tudi določeno materialno škodo, ki vam je nastala v prometni nesreči, kot npr. poškodovan prenosni računalnik, ki ste ga imeli v vozilu ob prometni nesreči. V to skupino prav tako spadajo potni stroški, ki ste jih imeli  z zdravljenjem in izguba zaslužka za čas, ko ste bili v bolniškem staležu zaradi posledic prometne nesreče.

Navedeno vam ne pripada avtomatično, ampak je vsako postavko posebej potrebno zahtevati in tudi utemeljiti ter podkrepiti z ustreznimi dokazi, če želimo res prejeti odškodnino, ki bo pomenila zadoščenje za pretrpljeno bolečino, strah ipd.

Zato vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d. o. o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje, ter vas kakovostno vodili skozi celoten proces zdravljenja in pridobivanja ostale dokumentacije.

Lana Ferhatbegović, Vodja PE Kočevje.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki