fbpx
E-UTRIP
Peter Andolšek. FOTO: Marcin Bulanda
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Peter Andolšek v ožjem krogu finalistov projekta Mladi upi

Družbeno odgovorni projekt Mladi upi je pred kratkim razkrili dvajseterico mladih talentov s področja športa, parašporta, umetnosti in znanosti, ki so prepričali strokovno komisijo in se uvrstili v ožji krog finalistov. Med nadarjene posameznike spada tudi Peter Andolšek iz Ribnice.

10. oktobra se je končal razpis projekta Mladi upi 2023, ki je namenjen mladim nadarjenim posameznikom, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva za razvoj svojega talenta. Torej športnikom in parašportnikom, ki v športu dosegajo nadpovprečne rezultate, mladim umetnikom, ki v umetnosti kažejo nadpovprečno nadarjenost, ter mladim znanstvenikom, ki v znanosti razvijajo nove, prodorne zamisli ali so njihovi avtorji ter imajo na svojem področju delovanja mentorje oz. trenerje, ki lahko jamčijo za njihove dosežke in perspektivnost, ki jo lahko tudi potrdijo.

Strokovna komisija je na podlagi razpisnih pogojev med vsemi popolnimi prijavami izbrala 20 talentiranih mladih upov, ki v svoji panogi izstopajo z izjemnimi dosežki in bi si zaslužili finančno podporo.

Ribničan Peter Andolšek je 18-letni dijak 4. letnika Gimnazije Bežigrad, ki se že od malih nog navdušuje nad naravoslovjem, še posebej pa ga prevzemata matematika in fizika skupaj z astronomijo. Vesolje ga je prevzelo že v predšolskem obdobju, ko je z zanimanjem prebiral otroške enciklopedije, v osnovni šoli pa je izzive iskal na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je dosegel izjemne rezultate, še posebej je izstopal pri astronomiji. Upravičeno je ponosen na vse uvrstitve, najbolj pa na dejstvo, da je prvi Slovenec, ki mu je uspelo osvojiti tri zlate medalje na Olimpijadi iz astronomije in astrofizike IOAA. Kot pravi, je leto 2023 zanj zlato leto. Izobraževanje želi nadaljevati na Fakulteti za matematiko in fiziko ter znanje še dodatno izpopolnjevati v tujini, v prihodnosti pa ga mika predvsem kakšno raziskovalno delo v kontekstu astronomije.

Na spletni strani mladi-upi.si ter v oddaji Slovenija ima talent spremljajte zgodbe talentov 11. generacije Mladih upov, ki za dosego svojih ciljev ravno tako potrebujejo finančno podporo.

Ko bodo v začetku decembra razkrite zgodbe celotne dvajseterice talentov, bo razpisna komisija na osnovi razpisnih meril med finalisti izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore pa boste lahko z glasovanjem na spletni strani Mladi upi izbrali tudi vi.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki