fbpx
E-UTRIP
Aktualno Avto-moto Kočevje Novice

Po Mestnem Logu kmalu 30 km/h

V Mestnem Logu bo po zaključenem projektu ureditve kolesarske poti začela veljati omejitev hitrosti 30km/h. Nova prometna ureditev sicer še ni v veljavi, redarstvo na novo ureditev le opozarja, sporoča Občina Kočevje.

Projektant je za uvedbo cone 30 km/h navedel več razlogov:

Zarisan kolesarski pas na vozišču je »pomožni kolesarski pas«, po katerem vozijo avtomobili, ko ni kolesarjev. Med zarisanimi kolesarskimi pasovi je cca 3,5m vozišča, kar ne omogoča hkratnega srečanja kolesarjev in dveh nasproti vozečih vozil. Zaradi navedenega se v teh primerih omejuje hitrost na 30 km/h.

Območje Mestnega Loga je gosto pozidano s precej hišnimi priključki, s slabšo preglednostjo pri vključevanju z le-teh, zato je že to razlog za ureditev prometa z zmanjšano hitrostjo.

Na tem dodatno omejenem območju v dolžini 520 m vozniki izgubijo 25 sekund časa zaradi zmanjšanja hitrosti iz 50 km/h na 30 km/h, kar je na račun varnosti zanemarljivo malo, predvsem ker gre tudi za šolsko pot do OŠ Ob Rinži.

Na občini dodajajo, da je pred odločitvijo za tovrstno prometno ureditev bilo izvedenih več sestankov, ogledov in posvetov s ključnimi službami na področju urejanja prometa (SPV, ZŠAM, AMD, Policija, komunalne službe, upravljalci cest,…) s sprejetim zaključkom, da je to najustreznejša rešitev.

Primer iz Trbovelj, kjer se je tovrstna ureditev pokazala kot dobro sprejeta rešitev, podobno kot v številnih drugih mestih po Sloveniji in Evropi. FOTO: Arhiv občine.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki