fbpx
E-UTRIP
Foto: Podcrto.si
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice Občina

Sproščanje ukrepov in odpiranje ustanov v občini Kočevje

Epidemiološka situacije glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato se je začelo postopno sproščanje sistemskih ukrepov za zamejitev širjenja virusa. V skladu s sproščanjem ukrepov na državni ravni, te načrtujemo tudi v občini Kočevje. Delo v javnih ustanovah, ki odpirajo svoja vrata, bo potekalo po spremenjenem režimu kot pred epidemijo, strogo upoštevajoč preventivne zdravstvene ukrepe in priporočila NIJZ.

Ključni preventivni ukrepi

Ključni preventivni zdravstveni ukrepi, ki jih moramo upoštevati ves čas in pri vseh opravkih:

 • Vstop v prostore je dovoljen zgolj z zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega dela.

 • V zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok.

 • Vstop je omejen na jasno označeno maksimalno število oseb, vstopa se posamično, nujno je upoštevanje varnostne razdalje do drugih oseb.

 • Upoštevanje vseh varstvenih navodil izvajalca storitve za posamezno dejavnost.

Aktualni ukrepi in plan odpiranja javnih ustanov in služb

V nadaljevanju najdete pregled sprostitev ukrepov in predviden plan odpiranja javnih ustanov in služb v občini Kočevje.

 • Občina Kočevje s 4. 5. 2020 za stranke ponovno odpira glavno pisarno oziroma vložišče, ki bo delovalo po rednem delovnem času. Vstop v prostor je možen le posamično, ob upoštevanju preventivnih ukrepov. Za stranke je občinska blagajna odprta že od 15. 4., zaposleni pa delo s strankami še naprej opravljajo preko pošte, e-pošte in telefona.

 • S 30. 4. se ponovno odpirajo javna otroška igrišča in javne športne površine na prostem (v skladu z načrtom dela Javnega zavoda za šport). Ob tem opozarjamo, da je splošna prepoved zbiranja in gibanja ljudi na javnih krajih še vedno v veljavi. Po uporabi površin priporočamo umivanje oz. razkuževanje rok ter upoštevanje navodil za ohranjanje varnostne razdalje do drugih oseb.

 • Ko bo na državni ravni sprejeta odločitev o sprostitvi javnega prometa, bodo ponovno začeli delovati tudi parkomati za uporabo javnih parkirišč za Namo in pri ZD Kočevje. Sistem javne izposoje koles KOLU bo predvidoma ponovno na voljo v sredini maja.

 • Občina Kočevje v skladu z napovedmi Vlade RS v bližnji prihodnosti ne načrtuje organizacije ali sodelovanja pri večjih oziroma množičnih prireditvah.

Načrt odpiranja in delovanja javnih ustanov in služb v občini Kočevje:

 • Komunala Kočevje bo s 4. 5. 2020 ponovno pričela s kosovnim in kontejnerskim odvozom, Zbirni center Mozelj bo deloval po daljšem oz. poletnem delovniku, do 19. ure. Ukrepi na področju pokopališke dejavnosti ostajajo v veljavi do preklica epidemije.

 • Knjižnica Kočevje bo ponovno odprta od 4. 5., po spremenjenem delovnem času: v ponedeljek in sredo od 13. do 19. ure in v torek, četrtek in petek od 9. do 15. ure. Knjižnica bo delovala prilagojeno v skladu s smernicami delovanja v času epidemije, da se zagotovi varno poslovanje tako za uporabnike kot tudi za zaposlene.

 • Pokrajinski muzej Kočevje bo odprl svoja vrata 5. 5. 2020 in sicer za posameznike oziroma družine, število obiskovalcev bo omejeno, prilagodili bodo odpiralni čas ter prostore dodatno opremili z razkužili in opozorili.

 • Lekarna Kočevje bo od 4. 5. ponovno izdajala zdravila v notranjih prostorih, pri čemer pa bo ostajala omejitev vstopa na največ 3 oziroma 5 oseb, odvisno od števila odprtih izdajnih oken.

 • Zdravstveni dom Kočevje bo najkasneje v ponedeljek, 11. 5., pričel z delom ambulant, prav tako bo z delom pričela fizioterapija. Nenujna obravnava v ZD Kočevje bo možna le po predhodnem naročilu po telefonu. Zobozdravstvena dejavnost zaenkrat še ne bo na voljo, zaradi usmeritev izvajanja dejavnosti s strani Ministrstva za zdravje. Vstop v ZD Kočevje bo možen le po predhodnem naročilu in sicer za ambulante čez triažno točko pri glavnem vhodu v ZD, vstopna točka covid-19 pa ostaja na trenutni lokaciji parkirišča pri urgenci.

Načrtovane sprostitve bodo izvedene v primeru nespremenjenih zdravstvenih razmer. Lokalno skupnost ob tem pozivamo, da še naprej spremlja medijske objave in upošteva veljavne državne ukrepe.

 • Štab Civilne zaščite Občine Kočevje bo še naprej deloval, vse do preklica epidemije, vendar na trenutnim razmeram prilagojen način in je dosegljiv preko e-pošte civilna.zascita@kocevje.si in tel. št. 071 217 440. V okviru civilne zaščite bo oskrba starejših in ogroženih skupin s hrano in zdravili delovala še do petka, 8. maja. V primeru zaostritev zdravstvenih oz. epidemioloških razmer pa bo štab sprejemal nadaljnje aktivnosti in ukrepe.

Katja Godeša, Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki