fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Po kar 52 letih gremo spet lahko z vlakom

Minister Jernej Vrtovec se je v družbi državnega sekretarja Aleša Miheliča, predstavnikov Direkcije RS za infrastrukturo in Slovenskih železnic ter županov tamkajšnjih občin udeležil prve vožnje po prenovljeni železniški progi Grosuplje-Kočevje ter tako obeležil ponovno uvedbo rednega potniškega prometa po več kot 50 letih.

»Ponovna vzpostavitev potniškega prometa med Ljubljano in Kočevjem pomeni nove razvojne priložnosti tako za ribniško-kočevsko področje kot tudi za celotno Slovenijo. Prepričan sem, da se bo investicija v vrednosti skoraj 100 milijonov evrov še kako izplačala, saj se bo regija lahko še hitreje gospodarsko in turistično razvijala. Vesel sem, da bodo po prenovljeni kočevski železnici vozili novi vlaki Stadler, ki so udobnejši, kakovostnejši in hitrejši. Na ta način se bodo ljudje lažje odločali za vožnjo z vlakom«, je povedal minister Vrtovec ob prihodu v Kočevje ter med drugim spomnil, da bo ponovna vzpostavitev potniškega prometa v veliki meri razbremenila ceste, povečala prometno varnost ter prispevala k čistejšemu okolju. »Železniški promet mora biti konkurenčnejši cestnemu prometu«, je bil jasen minister Vrtovec.

Državni sekretar Aleš Mihelič je poudaril, da bo prenovljena kočevska železnica z novimi vlaki Stadler omogočala udobnejšo in hitrejšo vožnjo. »Proga bo omogočala hitrosti do 100 kilometrov na uro in verjamem, da se bodo ljudje hitro privadili na ta bistveno bolj udoben in praktičen način vožnje. Gre za enega najsodobnejših vlakov, ki bodo vozili med Ljubljano in Kočevjem, z dodatnimi ukrepi na progi pa bomo poskrbeli še za krajše potovalne čase. Eden večjih ukrepov bo nadgradnja železniške postaje Grosuplje«, je dejal državni sekretar Mihelič.

Foto:Atelje Iris, Bojan Štefanič

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki