fbpx
E-UTRIP
Featured Kultura Novice Občina Umetnost

Zavržena starodavna arhitektura – Pugled, pristava ortneškega gradu

Pred dvajsetimi leti je ribniška občina asfaltirala poldrugi kilometer vaške poti na pobočju krajevne skupnosti Sveti Gregor in zaselek Pugled z drugimi zaselki in jih tako povezala z ribniško in velikolaško dolino. Tam stoji tudi Pugled, pristava ortneškega gradu, ki jo je ljubil celo Primož Trubar.

Svoj čas je država namenila nekaj denarja za njegovo restavriranje, zamenjavo slamnate kritine in obnovo poslikav. Hkrati pa je s sedmimi tonami cementnega »mleka« ojačala (statično utrdila, kolikor je pač lahko) razpokano zidovje, ki je debelo 70 centimetrov. Vrtine so še dolgo kazale na rane, čeprav so bolečine dobro prenašale. Če ne bi bilo te terapije, bi se stavba zagotovo sesula že veliko prej.

»Cementna terapija« ni zadostovala …

A tudi to je bilo premalo, da bi se ta slovenska posebnost uprla zobu časa. V gradu je desetletja živela družina, ki ni imela denarja, da bi svojo lastnino vzdrževala po zapovedih varuhov naravne in kulturne dediščine. Lokalna skupnost pa je zamudila priložnost, da bi lahko lastnikoma, ki sta že umrla, ponudila nadomestni bivalni prostor in pristavo uredila kot turistično destinacijo, deloma tudi s pomočjo evropskih sredstev, katerih je nekoč bilo veliko več, kot danes.

Gradič, ki je bil svoj čas uvrščen v ozek izbor spomenikov prve kategorije etnološke dediščine, je danes odpisan. Na načetih zidovih dotrajanih notranjih prostorov, se je streha sesula, Ministrstvo za kulturo pa je pred dvema letoma dalo soglasje, da se pristava lahko poruši. A ta se že pogreza sam vase. Tako smo dokončno zavrgli to starodavno arhitekturo, ki se je ohranila iz preteklih sto let, poudarjajo arhitekti.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki