fbpx
E-UTRIP
Aktualno Brez kategorije Gospodarstvo Kočevje Ribnica

Odprtje kočevske železniške proge zavito v “tančico skrivnosti”

Prestavitev uradnega odprtja železniške proge Kočevje – Ribnica je povzročila nemalo negodovanja s strani lokalnega prebivalstva. Nenadna odločitev iz strani Ministrstva za infrastrukturo je presenetila vse, nemara tudi njih same. Glede na veliko višino vloženih sredstev za namen izgradnje in posodobitve železniške proge verjamemo, da le ta niso bila vložena zaman. A sporočilo o tem, da je odprtje prestavljeno za nedoločen čas sporoča le to, da pravzaprav ne vemo kdaj oz. ali sploh bo odprta železniška proga. Glede na pretekle izkušnje kaj takšnega niti ne bi bilo presenečenje. Predvsem pa izjemno preseneča tudi dejstvo, da odgovorni za pripravo in izvedbo projekta o ovirah, s katerimi so se soočili in zaradi katerih so sprejeli takšno odločitev, le-teh niso predvidevali vnaprej.

Ravno zato smo se odločili, da zadevo raziščemo tudi sami. O tem, kdaj naj bi bila proga dejansko odprta in kakšni specifični razlogi so botrovali tej odločitvi, smo naleteli na predajanje odgovornosti med Slovenskimi železnicami in Ministrstvom za infrastrukturo. Slovenske železnice v tem projektu veljajo za upravljalca železniške proge, zato se za takšno nenadno odločitev sklicujejo na Ministrstvo, z obrazložitvijo, da so oni sprejeli to odločitev in da le oni posedujejo vse podrobnosti glede nastale situacije. Tako smo se obrnili tudi na Ministrstvo, od katerega milo rečeno nismo izvedeli popolnoma nič novega. Odgovornost za sprejetje takšnega sklepa pripisujejo Slovenskim železnicam, ki so 18. 9. 2020 ministrstvo obvestile, da pogoji za vzpostavitev javnega potniškega prometa ne bodo izpolnjeni v predvidenem roku. “Upravljalec opozarja, da se v postopkih, ki vplivajo na varnost v prometu, ne sme niti minimalno odmikati od zakonskih podlag in standardov, ki so bili tekom let razviti z namenom varovanja udeležencev v prometu,” dodajajo iz ministrstva.

Odprta naj bi bila “kmalu” …

“Na MzI se v prvi vrsti zavzemamo za brezhibno delovanje železniškega prometa, ki v nobenem trenutku ne sme ogrožati varnosti in zdravja ljudi ter okolja, zato od upravljalca javne železniške infrastrukture pričakujemo dosledno spoštovanje in uveljavljanje najvišjih standardov na tem področju,” povedo na ministrstvu ter zaključijo: “Tudi na ministrstvu za infrastrukturo si želimo, da bo potniški promet na kočevski progi stekel čimprej in tako pripomogel k izboljšanju prometnih povezav in trajnostne mobilnosti. Pričakujemo, da se bo zgodilo kmalu, vendar mora imeti skrb za varnost prednost pred časovnimi roki. Za ostale podrobnosti se prosimo obrnite neposredno na Slovenske železnice.” In “saga” se nadaljuje …

Naše raziskovanje teče naprej, o čemer vas bomo vsekakor obveščali sproti. Seveda pa upamo, da bo železniški promet na progi Kočevje – Ljubljana stekel čim prej.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki