fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Kočevje Kultura Novice Zanimivosti & Zabava

Otvoritev razstav o čebelah in čebelarstvu dr. Anje Moric in mag. Tite Porenta na gradu Kostel

V prijetnem jesenskem vzdušju skrivnostnega gradu Kostel so v petek, 6. 9. 2019, v sklopu kulturnih večerov Petki na gradu otvorili dve tematski razstavi, posvečeni čebelam in čebelarstvu na Slovenskem in Kočevskem. Gostji večera sta bili avtorici obeh razstav, ki sta zbrane v svet čebel in čebelarstva popeljali s strokovnim, a hkrati zanimivim in razumljivim vodenjem. Avtorica razstave Ohranimo čebele je mag. Tita Porenta, razstava pa je nastala v izvedbi Muzejev radovljiške občine – Čebelarskega muzeja ter v sodelovanju z Javnim zavodom Ljubljanski grad, Čebelarsko zvezo Slovenije, Ministrstvom RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mestno občino Ljubljana in Osnovno šolo Antona Janše Radovljica. Pod razstavo z naslovom “Za čebelarstvo ni vsaki, kakor za matiko.”: čebelarstvo na Kočevskem se je podpisala dr. Anja Moric, direktorica zavoda Putscherle, v izvedbi katerega je nastala razstava.

Razstava Ohranimo čebele obsega predstavitev pasem čebel pri nas in po svetu, zgodovino čebelarjenja na splošno, predstavitev dela in vloge čebelarja, predstavitev življenja in dela čebel, čebeljih pridelkov in njihovih zdravilnih lastnosti, pomena čebel v naravi in škodljivih dejavnikov zanje. Razstava se osredotoča predvsem na razvijanje zavesti o pomenu ohranjanja čebel, skrbi za njihov življenjski prostor ter zavedanju njihovega pomena tako v naravnih procesih kot tudi življenju ljudi. Razstava dr. Anje Moric “Za čebelarstvo ni vsaki, kakor za matiko.”: čebelarstvo na Kočevskem podrobno predstavlja kulturno dediščino čebelarstva na Kočevskem ter njegov razvoj od začetkov do danes. Osrednji pomen daje nekdanjemu kočevskemu čebelarju Juriju Jonkeju, ki je bil v svojem času ena največjih avtoritet čebelarstva na Kranjskem in ga lahko postavimo ob bok tudi Antonu Janši.

Otvoritveni dogodek v organizaciji Zavoda za kulturo in turizem Kostel ter Občine Kostel je vodil direktor zavoda, Uroš Jelenovič, zbrane pa je nagovoril tudi podžupan Občine Kostel, Miran Briški. Dogodka se je udeležil tudi novi podžupan Občine Kočevje, Gregor Košir, ter predstavnika kočevskih čebelarjev, predsednik Čebelarskega društva Kočevje, Jure Majerle, in predsednik Združenja Kočevski med, Viktor Pešelj.

Večer je s tematskima glasbenima vložkoma začinil Roman Zupančič, gostje pa so lahko okusili kostelsko medico ter sladke pregrehe z medom, ki jih je spekla Petra Dolšak Malnar.

Obiskovalci gradu Kostel si lahko obe razstavi ogledajo do konca oktobra. Grad bo septembra odprt vsako soboto in nedeljo od 11. do 17. ure, oktobra pa od 11. do 16. ure. Poleg čebelarskih razstav bo od 20. septembra na gradu na ogled še stalna razstava avtorice Žive Ogorelec z naslovom Krošnjarski patent 1492, obzeranti, kostajnarji, ki je nastala v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje. Kamniti zidovi starega gradu vabijo obiskovalce s svojimi starodavnimi zgodbami, ki povezujejo preteklost in sedanjost na enem najlepših predelov Slovenije – Kostelu.

Tinkara Hodnik, ZKT Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki