fbpx
E-UTRIP
Direktor podjetja Riko Ekos Aleš Knavs. (Foto: Bojan Velikonja)
Izpostavljeno Aktualno

Priznanje za največjega zaposlovalca v Loškem Potoku

Gazela dolenjsko-posavske regije za leto 2023 je podjetje Riko Ekos iz Loškega Potoka. Družinsko podjetje je svojo pot začelo s proizvodnjo opreme za vzdrževanje cest, nato pa poslovanje nadgradilo z izdelavo opreme za vzdrževanje letaliških stez in nazadnje še s proizvodnjo strojev za predelavo odpadkov.

Kot je po izboru v Novem mestu sporočila časopisna hiša Dnevnik, ki izbor gazel pripravlja, je družba Riko Ekos zavezana trajnostnemu razvoju in si s kakovostnimi proizvodi in rešitvami prizadeva za prijetnejši in čistejši svet.

Podjetje 95 odstotkov izdelkov proda na mednarodnih trgih in s tem dviguje dodano vrednost. Kolektiv, ki šteje 53 zaposlenih, je lani ustvaril nekaj več kot 77.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je skoraj polovico več od povprečja v dejavnosti.

Komisija za je v obrazložitvi izbora zapisala, da je Riko Ekos največji zaposlovalec v občini Loški Potok in širše. Z lokalnimi koreninami in družbeno odgovornostjo družinsko podjetje danes vodi druga generacija. Z izrazito izvozno naravnanostjo razmišljajo globalno, opazujejo trende in jih obračajo sebi v prid, so navedli v Dnevniku.

S proizvodnjo strojev za predelavo odpadkov dodatno bogatijo tradicionalno proizvodnjo opreme za vzdrževanje cest, ki so jo nadgradili z opremo za vzdrževanje letaliških stez in pridobili tudi referenco dobavljanja opreme frankfurtskemu letališču.

V obdobju od 2017 do 2022 so prihodke iz prodaje več kot potrojili s 4,7 milijona na 14,47 milijona evrov. Nadpovprečne glede na dejavnost in Slovenijo so tudi njihove plače.

Direktor Aleš Knavs je na podelitvi po pisanju Dnevnika izrazil ponos, a tudi občutek velike odgovornosti, da bo družba na končnem izboru za gazelo leta zastopala regijo. Nagrado je posvetil očetu, ki je začel v podjetju.

Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili novomeško invalidsko podjetje Ambit, ki deluje na področjih obračuna plač, klicnega centra v prodaji podjetje-podjetju ter v sestavljanju manjših plastičnih delov, ter kočevsko podjetje Kovan, ki deluje v kovinsko-predelovalni industriji in izdeluje sestavne dele za težko industrijsko mehanizacijo.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki