fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Foto & video Novice Ribnica

Gasilski dan v Dolenjih Lazih tudi ob nastopu državnih prvakinj

Dejavnim članom Prostovoljnega gasilskega društva Dolenji Lazi, ki je lani obhajalo 90-letnico ustanovitve, je tudi letos pripadla čast za uradni začetek sezone v Gasilski zvezi Ribnica, in sicer z dvema tekmovanjema. Spajanje sesalnega voda, že šestega po vrsti za članice in člane, se je v popoldanskih urah udeležilo 13 ekip, dopoldne pa so prvič pripravili to tekmovanje tudi za mladince in mladinke ter pionirje in pionirke. In zadeli v polno.

»Množična udeležba, z 32-imi ekipami, je zagotovo upravičila pričakovanja organizatorja,« je bil več kot zadovoljen Branko Dejak, predsednik PGD Dolenji Lazi. »Kaj naj rečem kot to, da nas navdaja otroški živ žav, zagnanost in pravi tekmovalni duh. A najbolj pomembno je to, da se mladi zavedajo pomembnosti učenja, kako pomagati drugim.«

»Poudarek pri druženju in tkanju niti tovarištva, ki je prva črka abecede v gasilski organizaciji, je ravno prineslo to tekmovanje mladih,« je prepričan tudi Miha Krajc, poveljnik PGD Dolenji Lazi. »Izvedel sem, da sem najmlajši poveljnik v vseh 20-ih društvih gasilske zveze Ribnica. Hm, lepo, ni kaj. Sicer mi je bil vzornik v borbi proti rdečemu petelinu stric,« je še dejal.

»V društvu ves čas združujemo izkušnje starejših in prizadevnost mlajših, kar nam daje veliko prepoznavnost,« je na članstvo in operativno enoto ponosen Dejak in poudaril, da gasilsko povest v Dolenjih Lazih piše obetavni rod. Njihove številne uspehe v mlajših skupinah so na državnem kvizu gasilske mladine med pionirji kronale Ina in Mija Šega ter Lina Zorc. Pred vrstnicami so, tako kot tudi na občinskem in regijskem tekmovanju, izstopale z znanjem, štafetnem vezanju vozlov in gasilskih spretnostih. Pod odlične dosežke se podpisujeta tudi mentorici Tajda Klun in Ana Dejak. »Veliko vadimo in se družimo ter tako pridobivamo kondicijo za šolo. Imamo se lepo, ko v različnih krajih doživljamo nove dogodivščine,« je v imenu vseh povedala Lina Zobec, učenka četrtega razreda osnovne šole v Ribnici.

Pokalno tekmovanje v spajanju sesalnega voda, drugo bodo pripravili pri Svetem Gregorju prihodnji mesec, gasilci štejejo kot najbolj prestižno. Pri tem gre tudi za velik organizacijski zalogaj, z denarnim vložkom podjetja Inotherm.

Med člani je zmagala Goriča vas, pred Šalko vasjo in Nemško vasjo, pri članicah so se najbolj izkazale tekmovalke Svetega Gregorja, Dolenji Lazi so bili drugi, Dolenja vas pa tretja.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki