fbpx
E-UTRIP
Z leve: Stela Vlašić in Petra Lovšin pred info točko v ribniškem gradu.
Aktualno Narava Narava & zdravje Pohodništvo Ribnica Šport

Pohodniške poti v deželi suhe robe

Raznoliko etnografsko, kulturno in turistično dediščino ribniške doline, o kateri se skozi ohranjanje običajev, predvsem v domačih krajih, ve skoraj vse, od aprila letos povezuje samostojna organizacijska enota v okviru Rokodelskega centra Ribnica, ki pokriva področje turizma. Vajeti v rokah pri promociji suhorobarskih zanimivosti in privlačnosti držita Stela Vlašić in Petra Lovšin, turistični informatorki.

Med prvimi projekti, ki sta jih v času prvega vala epidemije, ko je bilo delo nekoliko omejeno, začrtali, je izdelava prve spiralne knjižice s pohodniškimi potmi, ki so sicer domačinom dobro znane. »Nalogo sva opravili,« je prvi tovrsten koristen pripomoček za popotovanje po ribniški dolini, s poudarjenimi sedmimi potmi, pokazala Petra.

Katere poti so začrtane?

Zmajeva (krožna) pot se začne pri kapelici sv. Marjete na Dolenjevaškem polju in se spogleduje z vzporedno planinsko potjo pod Črnim vrhom. Raznolika kulturno etnološka pestrost pohodnike pritegne na obstoječi Naravoslovni učni poti, speljani do najvišjega vrha nad Veliki Poljanami, na Grmado. Nad Ortnekom je trasirana krožna pot do razvalin tamkajšnjega gradu, pot proti izviru Ribnice pod Veliko Goro pa se nadaljuje v smeri Belih sten. Tako kot vse naštete, je tudi pot do Tobakove hruške v Mali Gori opisana kot pravljična: pod hruško se skriva zaklad, vanjo pa ne udarja strela, zato naj bi hruška veljala za varno.

V priročniku opisane in narisane vse pohodniške poti

»Popotniški priročnik, tej knjižici bi lahko rekli tudi tako, sestavljata podrobni opisni del vsake poti in zemljevid. V njem so tudi strani, namenjene za vse žige, ki jih bodo pohodniki pridno zbirali, ob koncu pa jih čakajo simbolične nagrade,« sta dejali Petra in Stela. Ne dvomita, da bo njun izdelek še en (dodaten) kamenček v mozaiku vse večje prepoznavnosti ne le etnološko obarvane vselej šegave, ampak tudi turistično mikavne ribniške doline, predvsem pa izhodišče za tkanje novih vezi s sosednjimi občinami, društvi, organizacijami in ponudniki na področju doslej nekoliko pri njih zaspanega turizma.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki