fbpx
E-UTRIP
Nesreča.
Aktualno Avto-moto Kočevje Novice Ribnica Zanimivosti & Zabava Zdravje

Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči

Marsikdo je že slišal za odškodnino, vendar, kaj pravzaprav pomeni? Odškodnina je denarno nadomestilo, ki ga oškodovanec prejme ob neupravičeni škodi, povzročeni s strani povzročitelja. Posledice, ki jih oškodovanec utrpi, ponavadi povzročijo, da stanja ni moč povrniti v prvotno, kar se kompenzira z denarnim nadomestilom.

»Do odškodnine smo upravičeni v mnogih primerih, ki pa jih mnogi ne prepoznajo kot situacije, za katere bi odškodnino lahko dobili. Denimo, v primeru zamude letalskega prevoza lahko od prevoznika zahtevate denarno nadomestilo, odškodnina (in ne samo zavarovalnina) vam pripada tudi, če vas ugrizne pes, če padete na ledu, ploščicah in v drugih nevarnih situacijah, za katere je kriva malomarna skrb lastnikov. V vseh primerih je potrebno nesrečo prijaviti in dokumentirat, namreč, več dokazov ko imamo, bolj verjetno je, da bomo upravičeni do denarnega nadomestila,« so nam sporočili s priznanega odškodninskega podjetja Poravnava d.o.o., na katerega se lahko 24 ur na dan, 7 dni v tednu obrnete preko telefonske številke 080 13 14.

Pomembno je poudariti, da odškodnina ni enaka zavarovalnini, saj  pa je poudariti, da odškodnina ni enaka zavarovalnini, namreč, pri slednji gre za že vnaprej dogovorjen znesek, ki ga dobite ob poškodbi, odškodnina pa se določa potem, ko je škoda že narejena. No, je pa res, da odškodninski postopek z zavarovalnico hodi z roko v roki, saj slednja po obravnavi odškodninskega zahtevka določi znesek, ki ga dobi oškodovanec za namen odškodnine. Kot opažajo pri vodilnem odškodninskem podjetju v Sloveniji, Poravnava d.o.o., je najpogostejša vrsta odškodnine prav odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči.

Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči
Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči

Prometna nesreča je po Zakonu o pravilih cestnega prometa nesreča na javni ali nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet, v kateri je bilo udeleženo vsaj eno premikajoče se vozilo in je v njej najmanj ena oseba umrla ali je bila telesno poškodovana ali je nastala materialna škoda. Torej, kadarkoli se vam na cesti pripeti nekaj, kar vas je oškodovalo – bodisi zdravstveno bodisi materialno – se dogodek tretira kot prometna nesreča. Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči vam pripada, če ste bili v prometni nesreči poškodovani, ne glede na to, ali ste bili za nesrečo krivi vi ali pa nekdo drug, če ste se poškodovali kot sopotnik ali če ste bili v nesreči poškodovani kot pešec, kolesar ali motorist.

Nedvomno drži, da prometna nesreča za vsakega predstavlja velik stres, strah in zmedo, zaradi česar težko (trezno) razmišljamo in ravnamo razumno, zato je pomembno, da se po prometni nesreči (če smo tega seveda zmožni oziroma če nismo huje telesno poškodovani) zberemo in se čim bolj mirno lotimo postopka po prometni nesreči.

Kako ravnati, ko pride do prometne nesreče

  • Najprej seveda ustavimo vozilo in zavarujemo kraj prometne nesreče, da jo bodo ostali udeleženci v prometu opazili in temu primerno prilagodili vožnjo. Preverimo tudi, ali je kdo od udeleženih poškodovan in, v kolikor je, pokličemo 112.
  • Ob majhnih poškodbah na vozilu le-tega umaknemo s ceste na bližnji varen prostor (počivališče, parkirišče…).
  • Sedaj poslikajte ali pa naredite video posnetek kraja dogodka. Vidna naj bodo vsa vozila in okolica vozil, morebitni madeži na cesti, poškodbe udeleženih vozil in tudi udeleženci prometne nesreče.
  • Če se v prometni nesreči ni nihče telesno poškodoval in je na vozilih le majhna materialna škoda, potem policije ni potrebno klicati, pač pa izpolnite samo Evropsko poročilo o prometni nesreči. V primeru hujše škode na vozilih ali telesnih poškodb pokličite policijo.

Pozor! Evropsko poročilo ne pomeni priznanje krivde, kajti, čeprav povzročitelj pisno napiše, da je kriv za nesrečo, pa to ne pomeni, da priznava krivdo, saj si lahko kasneje, na obrazcu Prijava škode, premisli.

Prve minute od dogodka so minile, prvi, tisti najhujši šok je (seveda, v kolikor prometna nesreča ni huda) mimo, zato je sedaj pomembno, da se kar se da zberete in umirite.

  • Krivde ne priznajte kar tako, četudi se počutite popolnoma odgovorne za nastalo nesrečo. Naj o tem odloči policija ali pa pokličite strokovnjake, ki vam bodo znali najbolje svetovati. S klicem na 080 13 14 vas bo odškodninski svetovalec pravilno vodil skozi postopek po prometni nesreči, od samega dogodka pa do (v kolikor je potrebno) primernega zdravljenja, da bo vaša odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči kar najvišja.
  • »Nisem prepričan/a, da sem v redu.« Ker adrenalin in drugi dejavniki, ki se sprožijo ob prometni nesreči, vsakega naredijo nekako otopelega in manj dovzetnega za bolečine, pa ni nujno tako. Namreč, veliko poškodb ni očitnih takoj po nesreči, sploh seveda tistih, nevidnih. Tudi napačna domneva o nepoškodovanosti lahko povzroči, da bo vaša odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči nižja, kot bi lahko bila.
Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči
Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči

Sedaj sledi zbiranje informacij za prijavo prometne nesreče na zavarovalnico povzročitelja. Izmenjajte podatke z ostalimi udeleženci v prometni nesreči (imena in priimki, naslovi, registrsko številko vozila, številko zavarovalne police in ime zavarovalnice, na kateri je povzročitelj sklenil zavarovanje vozila). Najbolje je, da se prijava prometne nesreče uredi takoj po nesreči in skupaj z drugim udeležencem oziroma povzročiteljem.

S klicem na 080 13 14 se izognite napakam pri postopanju ob oziroma po prometni nesreči in vse skrbi za pravilno vodenje postopka prepustite strokovnjakom na podočju odškodnin, s čimer si boste zagotovili najboljšo in predvsem najvarnejšo pot do kar najvišje možne odškodnine za poškodbo pri prometni nesreči.

N.Š. 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki