fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Obisk Kolpe in Kočevskega jezera narašča

V Beli krajini in na Kočevskem so dopustniški dnevi in visoke poletne temperature zvabile prebivalce na Kolpo in Kočevsko jezero. Oba imata v teh dneh okoli 25 stopinj Celzija. Obisk še ni takšen kot ponavadi za ta čas, a se z umiritvijo vremena in približevanjem glavne sezone povečuje, pravijo tamkajšnji ponudniki storitev.

Zaradi slabih vremenskih razmer se je kopalna sezona na Kolpi letos začela malo pozneje kot ponavadi. Obisk ob koncu preteklega tedna tam tako še ni bil takšen kot v preteklih letih, a je z umiritvijo vremena in višanjem temperatur začel naglo naraščati.

Največ kopalcev na številnih obkolpskih kopališčih v občinah Črnomelj in Metlika je v popoldanskih urah in ob koncih tedna, ob približevanju glavne sezone jih bo vse več tudi čez teden.

V kampu Big Berry na Primostku pri Metliki, kjer je leta 2016 zrasel kamp, namenjen petičnim gostom, pravijo, da se zadnje dni njihove nastanitve lepo polnijo, še vedno pa se najde tudi kakšen prost termin. Predvsem je prostih še nekaj parcel za obiskovalce s šotori in avtodomi, medtem ko so mobilne hiške dokaj polne.

Trenutno v kampu prevladujejo domači gosti, ne manjka niti tujih, predvsem iz Skandinavije. Gostje najraje najamejo sup ali kanu, si privoščijo zasebni wellness ali masažo in obiščejo bar.

Tudi pri Gostinstvu Madronič v Starem trgu ob Kolpi opažajo, da se je letošnja kopalna sezona na Kolpi začela nekoliko pozneje kot sicer. Razlog je slabše vreme, ki se je zavleklo vse do sredine julija in posledično višjega vodostaja reke ter njenih nižjih temperatur. Tako se je vse na polno pravzaprav začelo šele minuli konec tedna, so povedali. Trenutno ima sicer Kolpa pri njih 24 stopinj Celzija.

Obiskovalci prihajajo iz vse Slovenije, veliko je tudi tujih gostov. Več je Hrvatov, pri čemer se pozna, da je Hrvaška letos vstopila v schengenski prostor, pravijo. Gosti se sicer zanimajo za različne storitve, med drugim za možnost najema rafta, sob in parcel za postavitev šotora, radi tudi kaj pojedo in spijejo.

Razlogi, zakaj se obiskovalci odločajo za obisk Kolpe, so različni, najpogosteje pa navajajo čisto reko, dokaj neokrnjeno naravo in ne preveliko število obiskovalcev. Karmen z Jesenic in njena družina sta bili pretekli četrtek, ko je bila tam tudi STA, na Kolpi prvič. Obiskali so kopališče v kampu v Podzemlju pri Metliki. Za obisk Kolpe so se odločili, ker radi odkrivajo kaj novega.

Sama Kolpa jih je navdušila. “Topla je bolj kot morje, tudi sam ambient je čudovit,” je povedala. V Beli krajini so obiskali tudi nekaj lokalnih znamenitosti in turistično kmetijo, kjer so tudi prespali. “Smo navdušeni,” je povedala Karmen.

Andrej iz Kranjske gore hodi na Kolpo že od majhnega, saj je njegov oče doma iz Semiča. Ker Kolpa ni daleč, jo pogosto obiskujejo z otroki, posebej med počitnicami. “Všeč mi je tukajšnje vzdušje, tudi reka je dokaj čista,” je povedal.

Kočevsko jezero vse bolj priljubljeno med obiskovalci

Z višjimi temperaturami in lepšim vremenom v zadnjih dneh narašča tudi obisk Kočevskega jezera, ki postaja ena od osrednjih destinacij za oddih domačinov in turistov na kočevsko-ribniškem območju.

Tudi tam se je sezona začela nekoliko pozneje kot običajno, z izboljšanjem vremena pa raste tudi obisk. Temperature jezera, ki je imelo okoli 25 stopinj Celzija, so dopuščale prijetno kopanje. Ker so bile za popoldne napovedane nevihte in je bilo tudi sicer bolj oblačno, kopalcev ni bilo veliko, so pa bili tisti, ki so obiskali jezero, dobro razpoloženi.

Obiskovalka Ana z Vranskega je povedala, da jezero obišče, ko pride v Kočevje, kjer ima sorodstvo. V četrtek je na jezero pripeljala vnuke, da se poigrajo in okopajo. Sama se ne kopa, vseeno pa ob jezeru rada posedi. “Je dokaj blizu, ob njem ni gneče, voda pa je glede na pred 15 leti neprimerno bolj čista,” je povedala. Jezero je lahko po njeni oceni idealna rešitev za tiste, ki ne hodijo na morje, ali pa bi se radi zgolj na hitro nekje ohladili. “Posebej ker v okolici ni nekih drugih možnosti za kopanje,” je dodala.

Kočevsko jezero je nastalo, ko je pred pol stoletja voda postopoma zalila kotlino dnevnega kopa kočevskega rudnika. Danes sodi med čistejša v Sloveniji, v zadnjih letih je še privlačnejše, ker je občina ob njem uredila plažo z več lesenimi pomoli in drugimi površinami, ki omogočajo sončenje in različne aktivnosti. Po novem je na glavni plaži tudi bar, kjer se lahko obiskovalci osvežijo in okrepčajo ali pa izposodijo ležalnike, senčnike in supe.

Ob jezeru je občina uredila tudi kamp, s katerim upravlja občinski Zavod Kočevsko. Obiskovalcem ponuja glamping hišice, prostore za avtodome, prikolice in šotore. Ob koncu prejšnjega tedna kamp še ni bil pretirano zaseden, se pa število obiskovalcev s približevanjem glavne sezone povečuje.

Aleš Kocjan za STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki