fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Podružnična šola v Mozlju je odprla vrata

V času vodenja Krajevne skupnosti Mozelj-Livold, ki je s 1600 prebivalci tretja največja v občini Kočevje, je predsednik Gojko Bunjevac napel vse moči, da bi njihovi podružnici vrnil vsaj malo nekdanjega poslanstva. Leta 1976 je zaradi upada števila otrok (šolski okoliš Mozelj, Kačji Potok, Rajndol, Knežja Lipa in Spodnji Log) zaprla vrata učenosti.

Do leta 2015 je bil vhod v šolo trdno zaklenjen, notranjost se je bolj ali manj sesuvala, spominska plošča iz časa osamosvojitve na dvorišču pa priča, da so se ljudje v njej zadrževali leta 1991, je oznanil Bunjevac. Občina jim je prisluhnila in v enem letu uredila pritlične prostore, ki jih vaščani uporabljajo za društvene in druge namene. V zatohlem nadstropju pa so kasneje pridobili manjšo telovadno površino, prostor za en razred, seveda z nekdanjo opremo in pohištvom (stoli, klopi, tabla), po vzorcu šole v Bistri Buči v Radovici pri Metliki. Nastala je z željo obiskovalcem prikazati Belo krajino na drugačen in zabaven način.

Oslovska učna ura

»Obiskovalcem od takrat predstavljamo zgodovino kraja. Na podstrešju bi radi uredili prostor za muzej in kotiček za čebelarje. Prav tako si prizadevamo, da bi se večji del (pouka) izvajal v Kočevarščini, jeziku nemške narodnostne, ki je skoraj že pozabljen. Povezali se bomo z Mihaelom Petrovičem ml., odličnim poznavalcem zgodovine teh ljudi,« je načrt razkril Bunjevac. Prav tako želijo šoli ali programu dati ime, ki pritiče našemu kraju. Odločili se bodo verjetno za »Oslovsko učno uro«, to je po nazivu turistično zabavne prireditve »Oslovska noč«, ki je pred leti v poletnem času privabljala množice v ta kraj, ob cesti med Kočevjem in Črnomljem. »Prijatelji iz Radovice, ki so nas obiskali – prav tako so se zbrali številni nekdanji učenci – in nam prenesli svoje izkušnje, so povedali, da je njihova nekdanja podružnica nastala z željo obiskovalcem prikazati Belo krajino na drugačen in zabaven način. Mi pa želimo Kočevsko,« se nadeja Bunjevac.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki