fbpx
E-UTRIP
VIR: NIJZ
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Občina Ribnica sofinancira cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Cepljenje občanov poteka vsak četrtek v Zdravstvenem domu Ribnica od 15. do 19. ure.

Občina Ribnica je v letu 2022 namenila 3.000,00 EUR za sofinanciranje cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu. Do sofinanciranja cepljenja so upravičeni vsi občani občine Ribnica za vse 3 odmerke, sofinanciranje cepljenja pa bo omogočeno do porabe proračunskih sredstev za ta namen.
Cena posameznega odmerka za občane občine Ribnica, ki jo v višini 50% sofinancira Občina Ribnica znaša 15,00 evrov(polna cena 30,00 evrov).
Osnovno cepljenje se praviloma opravi s tremi odmerki cepiva.

Najučinkovitejši način preprečevanja klopnega meningoencefalitisa je cepljenje

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je najpogostejša lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Redkejša bolezen, ki jo prenašajo klopi pri nas, je humana granulocitna anaplazmoza.

Lymska borelioza se običajno začne z rdečino, ki se pojavi nekaj dni do tednov po vbodu klopa, se počasi širi, na sredini bledi in dobi obliko obroča. Kasneje (lahko tudi več mesecev ali let po okužbi) se pokažejo znaki prizadetosti številnih organov ali organskih sistemov: kože, živčevja, sklepov, mišic, tudi oči in srca.

Klopni meningoencefalitis se prične kot neznačilna vročinska bolezen, ki traja ponavadi 2 – 4 dni, z mišičnimi bolečinami, utrujenostjo, glavobolom. Sledi obdobje brez simptomov, ki traja nekaj dni do tri tedne. Drugo obdobje bolezni se izraža z znaki prizadetosti osrednjega živčevja, ki se kažejo kot visoka vročina s hudim glavobolom, slabostjo in bruhanjem, lahko se pojavi celo nezavest in smrt.

En sam klop vam lahko trajno spremeni življenje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki