fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kultura Novice Občina

Občina Kočevje je vstopila v kulturno tematsko leto “Kočevje mesto 550”

“Po Jarmovem in Hufnaglovem letu, Letu vizij, Kozlerjevemu letu, 500 let kočevskega puntarstva, Letu vode in luči, Izziv patenta 1492-2017, Kočevska = ogrlica kultur ter Letu čebel in medu je bilo novo tematsko leto tokrat prvič razglašeno na prireditvi ob občinskem prazniku Občine Kočevje. Leto 2021 je ob visoki obletnici mestnih pravic Kočevja poimenovano Kočevje mesto 550,” pravi direktorica Pokrajinskega muzeja Kočevje, Vesna Jerbič Perko.

Z letom 2021 je občina Kočevje tako vstopila v novo kulturno tematsko leto, poimenovano Kočevje mesto 550. 19. aprila 1471 je namreč takratno naselje dobilo mestne pravice in sicer pravico do mestnega sveta in sodnika, štirih letnih in dveh cerkvenih sejmov, mestnega grba in pečata.

Kočevje je skozi stoletja imelo zelo pomembno vlogo središča pokrajine in do danes ostaja edino mesto na območju občine Kočevje ter eno od 67 mest v Republiki Sloveniji. Jerbič Perkova razlaga, da je ime Kočevje prvič omenjeno v listini oglejskega patriarha Ludovika della Torre s 1. maja 1363 in sicer v nemški obliki Gotsche. Po turškem vpadu, v katerem je bilo naselje močno poškodovano, je cesar Friderik III. z ustanovno listino ukazal preselitev oziroma zgraditev nove utrjene naselbine na varnejšem desnem bregu Rinže. Naselje je 19. aprila 1471 dobilo mestne pravice in sicer pravico do mestnega sveta in sodnika, štirih letnih in dveh cerkvenih sejmov, mestnega grba in pečata. Originalna listina iz leta 1471 je v velikem požaru leta 1596 žal zgorela, njeno besedilo pa je ob obnovitvi mestnih pravic zopet podal cesar Ferdinand II. v privilegijski knjigi mesta Kočevje z dne 27. junij 1642. Ta najstarejši ohranjeni ter hkrati edini originalni zapis o pravicah in svoboščinah mesta Kočevje hrani Pokrajinski muzej Kočevje. Kočevje je skozi stoletja imelo zelo pomembno vlogo središča pokrajine in do danes ostaja edino mesto na območju občine Kočevje ter eno od 67 mest v Republiki Sloveniji.

Znak kulturnega tematskega leta je oblikovala Alenka Šubic

“Struktura znaka oponaša strukturo zapisa iz privilegijske knjige,” pojasnijo iz Občine Kočevje. “Črke ki sestavljajo besedni znak, so strnjene v proporcu knjižnega bloka privilegijske knjige. Beseda MESTO je odebeljena in v barvni različici obarvana modro, ki že od podelitve mestnih pravic (modro-bela mestna zastava) simbolizira Kočevsko. Pred letnico 550 je postavljena grška črka sigma, sicer matematični simbol za vsoto, v znaku pa ga beremo tudi kot povzetek, razmislek, pregled ipd,” še obrazložijo.

Prva aktivnost: “Literarno Kočevje, tretjič”

Ena prvih aktivnosti letos bo projekt »Literarno Kočevje, tretjič«, v okviru katerega kočevski pisatelji prispevajo spodbudne misli za svoje soobčane. “Spremljale nas bodo skozi vse leto 2021 na poteh po Kočevju kot plakati na oglasnih mestih in obiskovale v domovih, objavljene v časopisu Kočevska. Prvič v januarski številki in kmalu tudi na plakatih, ” pravijo iz Občine Kočevje.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki