fbpx
E-UTRIP
Pol milijona vredni testi za samotestiranje še vedno ležijo v škatlah...
Featured Iz naših šol Novice

Samotestiranje osnovnošolcev 14 dni pred počitnicami… Kje je smisel?

Kot je dejal minister za zdravje, g. Janez Poklukar, še danes nimajo točnega datuma začetka testiranja v osnovnih šolah. Testi za samotestiranje, kupljeni za skoraj pol milijona evrov čakajo, na ministrstvu za šolstvo nimajo nikakršnih informacij, prav tako v temi tavajo vodstva osnovnih šol, ki ne vedo, kaj naj z dobljenimi testi sploh naredijo. V srednjih šolah naj bi se samotestiranja začela že v ponedeljek.

Spomnimo…
Zadnjega marca je Slovenija podpisala pogodbo za 300.000 testov s Kitajskim podjetjem, ki so do nas prispeli čez dva tedna, 15. aprila. Po prvotnih načrtih naj bi se že naslednji dan začelo samotestiranje v srednjih šolah. 16. aprila tako slednje prejmejo navodila s strani ministrstva za šolstvo (osnovne šole jih še čakajo), na ta dan so šole lahko tudi že začele teste prevzemati. Hranijo jih v lastnih prostorih.
PO VEČ KOT ENEM MESECU, 18. maja pa minister za zdravje, Janez Poklukar na novinarski konferenci pove, da bodo srednje šole s samotestiranjem začele v ponedeljek, osnovne šole pa predvidoma v začetku junija.

Ravnatelji v temi, brez kakršnihkoli navodil

V tem času je prišlo tudi do spremembe izvajanja samotestiranja. Namreč, če je bilo sprva rečeno, da se bodo učenci samotestirali v šolskih prostorih, so se zaradi logističnih razlogov in morebitne stigmatizacije učencev odločili, da bo slednje potekalo od doma. Šole nimajo nikakršnih novih informacij, kot pravi Peter Pirc iz OŠ Zbora odposlancev, »vse je v zraku, še danes. Včeraj sem govoril z MIZŠ in tudi tam nimajo pojma…« Ravnateljica ribniške osnovne šole Andreja Modic se strinja, »o tem je vse tiho, zaenkrat nimamo nikakršnih navodil,« pravi.

Okoli samotestiranja je še toliko nejasnosti, da so dvomi o premišljenosti odločitve in pripravljenosti pristojnih ministrstev glede tega več kot na mestu. Je to pol milijona evrov, vrženih stran?

Samotestiranje v juniju je nesmiselno.

»Če bo odločitev o testiranju v septembru kot neka obveza, je zelo smiselno začeti z njim že sedaj,« pravi Pirc. Namreč, krožijo govorice, da naj bi v novo šolsko leto vstopili z obveznim samotestiranjem tretje triade. O tem smo že povprašali pristojno ministrstvo, odgovore še čakamo (in, glede na zaskrbljujočo neodzivnost lahko samo upamo, da jih sploh dočakamo).

Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev ima za porabo testov zanimivo idejo, ki bi lahko spremenila marsikatero mnenje in povzročila več razumevanja tako pri otrocih kot njihovih starših: »Po mojem mnenju bi bilo daleč najbolje, da se vsakemu učencu zadnje triade preda test, ki ga lahko skupaj s starši pregledajo, preizkusijo in vidijo, da je zadeva res preprosta in da ne gre za kakršen koli invaziven poskus.«

Mogoče pa res?

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki