fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

November – Mesec preprečevanja zasvojenosti

Mesec november je namenjen pogovoru o drogah in zasvojenostih ter reševanju težav, ki jih povzročajo posamezniku in družbi. Zasvojenost se ne nanaša le na zlorabo dovoljenih in nedovoljenih drog, kot so alkohol, tobak, ampak tudi na druge oblike, kot so zasvojenost z mobilnim telefonom, televizijo, računalnikom, igrami na srečo, s hrano, spolnostjo…

O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središe razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju. Gre za bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stranje zasvojenega ter pusti posledice tako v družini kot v širši okolici.

Tudi Karitas se pridružuje preventivnim aktivnostim v mesecu novembru

Letos bo akcija v okviru programa Z 0.0. usmerjena predvsem na mlade, saj so podatki zaskrbljujoči – kar dve tretjine mladih do petnajstega leta že poskusi alkohol in to doma.

»Alkohol je v Sloveniji, poleg materialne revščine, na prvem mestu med povzročitelji trpljenja v družini. Zaradi prekomernega uživanja alkohola trpi vsaka četrta slovenska družina. Največje žrtve so otroci in mladostniki. Zato se na Slovenski karitas trudimo, da bi osveščali starše in tudi otroke in mladostnike o nevarnostih pri pitju alkohola, ki je vedno bolj ali manj tvegano. Tokrat bomo še posebej aktivni na spletnih omrežjih z vlogerko Lepo afno in pevcem Trkajem,« je ob začetku dejavnosti po spletnih omrežjih, ki se bodo izvajali v sklopu projekta Zmerno. Odgovorno. Opolnomočeno. Z 0.0., povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Na spletu in družbenih omrežjih bo potekala medijska kampanja s tremi igranimi video klipi. Slovenska vlogerka Lepa afna in glasbenik Trkaj bosta nagovorila mlade in komentirala tri situacije, v katerih se pogosto znajdejo mladi.

K.N.

Lepa afna

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki