fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Glasba Kultura Novice Ribnica

Mi pečemo, ustvarjamo in božične običaje obujamo

Pa je za nas članice Društva podeželskih žena Ribnica, minil še en nepozabni, tokrat idilično zasnežen zimski večer, saj smo v družbi veselih in prisrčnih ljudi tudi letos obujale božične običaje; tako s peko, kot tudi s petjem in s pripovedjo božičnih anekdot…

Zbrali smo se v petek, 13. 12. 2019, pred tretjo adventno nedeljo. Da je bilo vzdušje še lepše in domače, se je dogodek odvijal v stari obnovljeni Etno Maticovi hiši, kjer sta nas lepo pričakala gospodar Ivan Šega in njegova žena Marinka. Za koordinacijo pa je poskrbela gospa Ana Kominka, ki zastopa Zavod Sena plus. V gosteh smo imele ljudske pevke Povasenke iz Loškega potoka, s svojo prisotnostjo pa sta nas počastila tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka in župan Sodražice, Blaž Milavec. Ribniški župan Samo Pogorelc se nam zaradi zasedenosti termina ni mogel pridružiti, nam je pa pismeno zaželel čudovito druženje in vse dobro v novem letu.

Na našem srečanju smo poleg drugih dobrot izpostavile božični kruh, ki mu pravimo Poprtnik ali v naših krajih Župnek, Tako Ribničanke, kot tudi Povasenke, smo spekle svoj kruh in ga vsaka po svoje predstavile vsem prisotnim. Pravijo, da kruha ne naredi moka, ampak roka, zato se oblika in motivi razlikujejo od vasi do vasi, od gospodinje do gospodinje, simbolni pomen pa je vedno enak. Povezoval naj bi družino, ki je na svete večere ob njem molila in častila novorojenega Jezusa.

Poprtnik ali Župnek, je praznični, obredni kruh, ki so ga gospodinje pekle za Božič, Silvestrovo in za Sv. Tri kralje. Prvi popisi o poprtniku, ki ga poznajo tudi v drugih slovenskih pokrajinah, ne samo pri nas, segajo prav tja v 17. stoletje; s krščanstvom je postal simbol božičnega časa. Požegnan in pokrit z lepim belim prtom, je krasil praznično mizo.

Najpogostejši okras božičnih kruhov, so ptički, ali golobice, ali picke, v različnih oblikah. Poznani so tudi motivi Jezuščka v jaslicah, ali pa napis IHS, ki je pomenil Jezusa skritega v hostiji. Ptičk ali golobic je bilo na kruhu toliko, kot je bilo otrok pri hiši. Drugje spet, so na poprtnik oblikovali letnico, ali pa so ga s kitkami razdelili na štiri letne čase. Okraski so narejeni iz malo tršega kvašenega testa, nekatere gospodinje pa uporabljajo slano testo ali celo testo za rezance.

Poprtnik ali Župnek, je del živega izročila, ki je vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. Kot nosilka skupine gospodinj za ribniško dolino, ki pečemo take obredne kruhe in s tem ohranjamo dediščino, vas ob tej priložnosti zopet vabim, da se nam pridružite in se vpišete v seznam in skupaj z nami ustvarjate. Tako bomo izrazile spoštovanje do naše dediščine, do naših babic in mamic, ki so nas vse to naučile in nam položile v srce, da kruh, posebno poprtnik ali župnek zamesimo in oblikujemo z ljubeznijo in radostjo. Le tako pripravljen poprtnik bo imel vrednost in pravi pomen.

Hvala vsem našim članicam in ostalim prisotnim, da smo združeni ta večer obudili in podoživeli naše izročilo adventnega časa, tudi s kulturnim programom, ki smo ga izvedle ljudske pevke Vesele Ribnčanke in Povasenke. Vesele smo bile vzpodbudnih besed gospoda Blaža Milavca in predsednika Turistične zveze Slovenije Pavleta Hevka, ki sta pohvalila naše druženje in medsebojno sodelovanje, tako s Potočankami, kot Šedržankami in ostalimi sosednjimi društvi. Bile smo vesele, da sta v prijetnem vzdušju uživala ob naših dobrotah in prisrčnemu petju, ki je dišalo po prihajajočem Božiču. Druženje smo zaključili na prireditvi v Sodražici, Prižig ognja in razstavi poprtnikov, na kateri smo sodelovale tudi me.

Pred nami je novo leto, nov začetek, nove naloge in druženja; zato veselo naprej, z veliko mero zdravja in medsebojne pomoči in prijateljstva, saj je gospod Pavle Hevka tako Vesele Ribnčanke, kot Povasenke, povabil na nastop ob zaključku prireditve: Moja dežela, lepa in gostoljubna!

Marinka Vesel, predsednica DPŽ Ribnica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki