fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Nočna straža

Ribniški Škrabčev trg se je v začetku tedna prebudil v novem jutru s svetlim presenečenjem, ki je čakalo nasproti ‘prižnice’. Mimoidočim je takoj vzbudil zanimanje… V oknu znamenite gostilne, edine v tem delu središča dežele suhe robe, ki še ni zaprla svojih vrat in tako ohranja izročilo “dobrih gostiln” s tradicijo, je eden zadnjih tržanov, ribniški slikar Dušan Matoh, na ogled postavil Rembrandtovo Nočno stražo.

Pravzaprav gre za umetnino, ki jo je posnemajoč slavnega umetnika upodobil na platno. To je njegov prispevek začetku letošnjih Tednov ljubiteljske kulture, ki bodo trajali do 18. junija. “Slikar se vedno vključi v Tedne ljubiteljske kulture in na svojevrstne načine izrazi svoj poklon slikarstvu in kulturnemu ustvarjanju,” je zapisala Alenka Pahulje, vodja ribniške izpostave JSKD. Priporoča, da v naslednjih tednih izkoristimo nešteto priložnosti in vključimo kulturno barvitost v naše vsakdanje življenje ter okolje.

Dušan Jožef Matoh na svojih slikah zelo izrazito oživlja preteklost, prikazuje svoje najdražje ljudi, prostor, običaje in tradicijo. Zelo ga muči pogled na prazne trške stavbe in zaprte gostilne, ki so včasih imeli svoj poseben pomen, celo pridih »parlamenta«. Je tudi pesnik, ljubitelj narave, živali, še posebej volkov, in svojo ljubezen do vsega lepega izraža bodisi skozi pisanje ali slikanje. Slednje mu je vsekakor razkrilo svoj sijaj že v zgodnjem otroštvu, ko se je najraje igral z žogo skupaj s sovrstniki. Do sedaj je pripravil več samostojnih razstav z različnimi temami.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki