fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Ribnica Zanimivosti & Zabava

»Noč pod zvezdami na Grmadi« z osmošolcem Petrom

Peter je zanimanje za vesolje kazal že od svojega 5. leta, če ne še prej.

Čeprav večer ob skoraj polni luni in oblaki, ki so počasi zakrivali nebo, ni bil najbolj primeren za ogled ozvezdja, je povabilo nadarjenega učenca devetega razreda ribniške osnovne šole Petra Andolška z Velikih Poljan, sicer letošnjega dobitnika zlatega priznanja na mednarodni astronomski olimpijadi, na »Noč pod zvezdami na Grmadi« privabil več kot 150 obiskovalcev. Slednji so po dvajsetminutnem uvodnem predavanju vsestranskega Petra, ki je s preprostim in razumljivim jezikom zbrane popeljal v svet astronomije, z ogledom ozvezdja poletnega neba, teleskopom.

Peter je že od malih nog pokazal naklonjenost do vedenja o vesolju. Še posebej je v šoli izstopal med vrstniki. Ker je na državnem tekmovanju osvojil tretje mesto in zlato priznanje, je bil povabljen na mednarodno tekmovanje iz astronomije pod okriljem Astronomskega observatorija Ruske akademije znanosti iz Sankt Peterburga. Tudi v mednarodni konkurenci se je izvrstno odrezal, saj je v kategoriji osmih razredov zasedel četrto mesto in prejel zlato priznanje. Sicer je zvezdnato snidenje pripravilo tamkajšnje Turistično društvo Grmada.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki