fbpx
E-UTRIP
FOTO: Franc Kljun.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Nezakonit lov risinje Neže, policija primer še preiskuje

V sredini meseca maja je GPS-ovratnica risinje Neže, potomke doseljenega risa Goruja in rezidentne risinje Teje, poslala signal smrtnosti. Projektni partnerji iz Biotehniške fakultete so takoj odšli na teren, kjer so na območju Lovske družine Struge na Dolenjskem v bližini lovske preže našli GPS-ovratnico, ki je bila vidno odtrgana na silo, navajajo pri projektu LIFE Lynx.

Po dogodku Policija sprva ni sprožila preiskave, saj zgolj na podlagi najdene ovratnice ni obstajal sum kaznivega dejanja.

Na mestu so nato našli tudi madež krvi, analiza je potrdila, da gre za kri risinje Neže. Policija je naposled le sprožila postopek.

FOTO: Jaka Črtalič.

“Primer je prevzel kriminalist, ki je bil leta 2019 udeleženec strokovnega usposabljanja za policiste glede nezakonitega ubijanja prostoživečih živali, ki smo ga organizirali v okviru projekta LIFE Lynx v Gotenici. Lovska zveza Slovenije je Policiji in kriminalistu namenila 100 % podporo ter sodelovanje pri preiskovanju primera,” navajajo.

Preiskava še poteka. Po besedah predsednika LZS Lada Bradača »bo vsak pravnomočno obsojen član lovske organizacije za nezakonit uboj katerekoli prostoživeče živali za vedno črtan iz lovske organizacije,« zaključujejo pri LIFE Lynx.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki