fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice

Narava na Kočevskem ponovno “zadihala” – akcija Očistimo Kočevsko uspešno izvedena!

V soboto, 27. 3., je v Kočevju potekala vsakoletna akcija Očistimo Kočevsko, s pomočjo katere narava končno lažje »zadiha«. Glavnemu organizatorju Komunali Kočevje se je pridružilo veliko prostovoljcev – nekateri v sklopu društev, nekateri s svojimi družinami in prijatelji.

Letos so posebno pozornost namenili preštevilnim odpadkom ob cestah in sprehajalnih poteh. »Kljub nenehnemu osveščanju in postavitvi kar 90 javnih košev in 90 eko otokov, še vedno ogromno odpadkov poleti iz avtomobila, torbe ali žepa naravnost v naravo. Večinoma gre za različno embalažo, ki z razpadanjem obremenjujejo naravo, živali, posledično pa vpliva tudi na naše zdravje. Zato je vsak pobran odpadek izjemno pomemben prispevek za ohranjanje zelene Kočevske,« poudarjajo in pozivajo k še večji pazljivosti in odgovornosti do narave.

Zaradi zahtev ob epidemiji so tokrat čistili posamezno ali v manjših skupinah na ustrezni razdalji. »Nekateri so vztrajali do poznega popoldneva. Skupaj smo bili boljši!« pravijo na Komunali.

Pridružili so se vseslovenski akciji Dan za spremembe

Z akcijo so se pridružili vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki je največja prostovoljska akcija, nastala z namenom spodbujanja prav vseh državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti.

»Že vse od leta 2010 v začetku pomladi s sloganom akcije »Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!« nagovarjamo prebivalce Slovenije, da zavihajo rokave in skupaj vsaj za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke. Več kot 120.000 posameznikov je s številnimi akcijami, izvedenimi v okviru Dneva za spremembe, že spreminjalo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi so namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje in spodbujali sodelovanje ter prispevali k trajnostnim razvojnim ciljem in odpravi različnih oblik diskriminacije,« razkrivajo glavni organizatorji.

M.K.

(Foto: Komunala Kočevje)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki