fbpx
E-UTRIP
Featured Narava & zdravje Novice Zanimivosti In zabava Zdravje

Zdravilni jetičnik ne raste na travniku

Ko sem prvič iskal zdravilni jetičnik (Veronica offisinalis) sem mislil, da je to travniška rastlina. Kmalu sem ugotovil, da je jetičnikov več vrst. Spomladi nas predvsem na njivah pozdravlja nitasti jetičnik, v začetku poletja raste množično vrednikov jetičnik. Pravi zdravilni jetičnik sem doslej našel le na gozdnih jasah, pod Peco, na jasi na Pohorju in na jasah v Kočevskem rogu. Dejansko je zdravilni jetičnik dokaj pogosta rastlina, le poznati ga je treba. Najbolje je, da vam ga pokaže izkušeni poznavalec zdravilnih rastlin. Ko smo nazadnje v začetku julija v Kočevskem rogu nabirali cvetove šentjanževke, sem ga z veseljem pokazal našim dekletom. Je pa tedaj na višini približno 600 m nadmorske višine že odcvetel. Zdravilni jetičnik v nižinah cveti junija, malo višje pa tudi v mesecu juliju. Rastlina je trajnica in spada v rod črnobinovk. Razprostira se bolj na tleh. Liste ima okrogle zelene, rahlo dlakave in nazobčane. Socvetje je modro in sili kvišku, dolžine od 10 do 15 cm.

Za terapevtsko uporabo nabiramo cvetove, ki jih uporabimo sveže ali še bolje posušene. Sušimo jih v senci ali v sušilnici pri temperaturi do 40 stopinj Celzija. Rastlina odvaja vodo. Legenda pravi, da je Kristus Sv. Veroniko ozdravil prav z jetičnikom. Znani poznavalec zdravilnih rastlin župnik Kneip je bil prepričan, da zdravilni jetičnik pozdravi prav vse bolezni. Včasih so ga množično uporabljali za zdravljenje jetike oz. tuberkuloze. Od tod izvira tudi njegovo ime. Poznejše raziskave so mu dale predvsem lastnost močnega diuretika. Dejstvo je, da uporaba povzroča močno znojenje, zato je treba biti pri uporabi svežih cvetov previden. Mešanice, kjer je večji del zdravilnega jetičnika pomagajo pri bolezni pljuč, putiki, pri nevralgijah v želodcu, vnetju sečil in mehurja in pri boleznih jeter. Pri čiščenju krvi uporabimo mešanico zdravilnega jetičnika in zgornjega dela pekoče koprive. Pater Ašič je za čiščenje krvi sicer svetoval mešanico KRRT, na Plavici pa priporočamo mešanico mladost. Pri obolenju tankega črevesja prav tako priporočajo uporabo zdravilnega jetičnika, saj pomirja in blaži bolečine. Na Plavici za ta namen bolj priporočamo poparek ali tinkturo tavžent rože. Za težave s pljuči priporočamo mešanico zdravilnega jetičnika, pljučnika, papeževe sveče in ozkolistnatega trpotca. Čeprav zadnja desetletja priporočamo za bolezni jeter olje pegastega badlja, ki vsebuje silimarin in hepa čaj, so včasih za bolezni jeter uporabljali mešanico iz zdravilnega jetičnika, korenine regrata, korenine potrošnika in dišeče ali rumene lakote. Iz vseh zgoraj naštetih mešanic kot tudi iz posušenega zdravilnega jetičnika lahko naredimo tudi tinkture na osnovi etanola ali rastlinskega glicerola. Več o pripravi tinktur najdete v knjigi J. Majesa (Zdravnik zdravi, narava ozdravi).

Dejstvo je, da je zdravilni jetičnik za nepoznavalce dokaj redka rastlina. Tisti, ki pa ga enkrat spozna in ve, kje raste, ga lahko nabere dovolj. Iz vsega zgoraj napisanega lahko hitro sklepate, da je dobro, da redno pijete čaj iz zdravilnih rastlin. Pa še bolje se boste počutili.

Jože Majes, Kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki