fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Na naših koncih se snema film

O Magdaleni Gornik, mistikinji z Gore pri Sodražici, smo pisali že večkrat. Deklica iz preproste kmečke družine je skozi mladost doživljala videnja, pojavile so se ji stigme, več kot 40 let je živela brez hrane. Mistikinja pa je bila v cerkvenih krogih dolgo pozabljena. Leta 2021 je Cerkev začela postopek beatifikacije. Življenje leta 1835 rojene Gornikove pa bo ljudem približal film. Filmska klapa je padla februarja, ustvarjalci so se seveda mudili tudi v Sodražici.

Življenje Magdalene Gornik ni bilo enostavno. Prvo videnju Kristusove matere je doživela pri 12 letih. Po prvem videnju je dekle še bolj predano molilo in se pripravljalo na sveto obhajilo.

Po obhajilu močno zboli, sčasoma ji ohromijo noge, v času bolezni jo ponovno ogovori Marija in ji pove, da za življenje več ne bo potrebovala hrane, da jo bo hranila božja. Kmalu ozdravi, a noge ostanejo hrome. Del Magdaleninega življenja postanejo stigme in zamaknjenja, podoživljanje Kristusovega trpljenja.

Njeno življenje bo v pol urni film spravila produkcija Studia Siposha. Idejo za film sta zasnovala in vodila David Sipoš in Elza Rebol, pri scenariju je pomagal Matjaž Feguš.

Ekipa je lani konec leta začela iskati igralke, ki bi s pristnim dolenjskim naglasom lahko upodobile Magdaleno v različnih starostnih obdobjih.

»Prijavilo se je veliko talentiranih mladih deklet. Posebej nam je všeč, ko vidimo, da so raziskale Magdalenin lik in se poglobile v igranje zahtevne vloge. Tudi za odraslo igralko je prišlo veliko dobrih prijav. S snemanjem intervjujev smo pričeli v februarju in od takrat imamo razporejena snemanja vsakih nekaj tednov. Nabralo se bo kar veliko snemalnih dni, kajti ne glede na dolžino filma, potrebujemo veliko materiala, da se zgodbe povežejo v celoto. Snemanja bodo potekala približno do novembra,« nam pojasni Elza Rebol.

Pred kamero se je do sedaj zvrstilo okoli 40 nastopajočih, za kamero pa 20 članov ekipe. Pričakujejo, da se bo do konca projekta številka ustavila pri 100.

Ekipa je snemalno opremo že kar nekajkrat postavila v cerkev na Gori. »V splošnem pa so snemanja vsepovsod po Sloveniji, saj zgodovinskih prizorov brez modernih elementov velikokrat ne moremo posneti na dejanskih lokacijah,« pove sogovornik.

Spominja se prvega snemanja na Gori. »Med zimskim snemanjem cerkve na Gori so se na pot odpravili ravno na dan, ko so bile razmere podobne tistim ob Magdaleninem pogrebu.«

Ker je Magdalena vedno imela veliko obiskovalcev, je njena sestra Apolonija ob zadnji bolezni večkrat Magdaleni izrazila skrb zaradi njenega pogreba, kako bodo takrat vse ljudi, ki bodo prišli, postregli in prenočili, pa jo je Magdalena pomirila, rekoč: »Le mirna bodi, ljubi Bog bo vse prav naredil.« In njena napoved se je uresničila. Zaradi močnega sneženja se pogreba udeleži le osem do deset domačinov.

Ustvarjalci načrtujejo, da bo film končan v začetku leta 2024. »Namenjen je vsem – tistim, ki poznajo Magdaleno Gornik in se ji že priporočajo, pa tudi takim, ki je še niso slišali zanjo. Upamo, da bomo s filmom uspeli približati njeno življenje in poslanstvo predvsem tistim, ki je še ne poznajo ali pa so samo nekje zasledili njeno ime, a še ne vedo v polnosti, kakšno zanimivo življenje je imela,« sporoča ekipa.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki