fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Na našem območju povečano število vlomov

V zadnjem obdobju policisti na območju celotne policijske uprave Ljubljana zaznavajo povečano število vlomov v različne objekte, hiše, stanovanja, sakralne objekte, trgovine in podobno. Storilci pogosto izkoriščajo odsotnost lastnikov objektov, ki odidejo na dopust. Na PU Ljubljana svetujejo, da lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate za več dni od doma in tudi vsi ostali upoštevajte naslednje nasvete.

Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.

Vrednejše predmete shranite na varno mesto.

VIR: Policija.si.

Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.

Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.

VIR: Policija.si.

Zaradi odsotnosti je v poletnem času praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom. Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.

Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (ne dotikajte se stvari, ne sprehajajte se po prostoru …). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.

Več o tem na: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja

VIR: PU Ljubljana.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki