fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kultura Novice Občina Ribnica Umetnost

Kakšen bo Veseli december v Kočevju, Ribnici, Kostelu, Sodražici in Velikih Laščah?

Nezadržno se približuje Veseli december, za katerega pa se letos marsikdo sprašuje, če oz. ali sploh bo letos potekal. O tem smo povprašali pristojne na Občini Kočevje, Ribnica, Kostel, Sodražica in Velike Lašče, ki zatrjujejo, da praznično dogajanje v centru občin tudi letos bo, a v nekoliko okrnjeni obliki.

V Kočevju bogatejša novoletna okrasitev

Iz Občine Kočevje pravijo, da bodo tudi letos poskrbeli za novoletno okrasitev v središču mesta, ki bo sicer nekoliko drugačna kot v preteklih letih. »Ta bo nadgrajena in bo zajela malce večji del mesta, načrt okrasitve je v pripravi in ga razkrijemo kmalu. Skupaj z Zavodom Kočevsko smo načrtovali tudi bogate stojnice ter kulturni in zabavni program, a glede na trenutno epidemiološko sliko izvedbe ne moremo potrditi. Vsekakor si želimo, da bi nekaj prazničnega duha pričarali vsaj s stojnicami in kakšnim koncertom, a seveda le na način, ki bo omogočal varno izvedbo, v smislu preprečevanja širjenja okužb. V kolikor bo epidemiološka slika slaba, pa se bomo morali decembrskim dogodkom odpovedati,« razložijo ter dodajo, da tudi letos klasičnega ognjemeta zaradi negativnih vplivov na okolje ne bodo organizirali.

V Kostelu bo Miklavž obdaroval otroke

Praznično dogajanje pa bo tudi v Kostelu nekoliko drugačno. »Letos želimo praznični utrip v Kostelu pričarati z nekaj več praznične okrasitve, okrasili bomo nekatera vaška središča,« pravijo iz Občine Kostel. Miklavž pa bo tudi letos obdaril otroke pred cerkvijo sv. Nikolaja v Podnu. Program okoli božično-novoletnih praznikov bodo prilagodili aktualnim razmeram in morebitnim sprostitvam ukrepov.

V Ribnici nadgraditev okrasitve ribniškega gradu

Nadgraditve novoletne okrasitve načrtujejo tudi v Ribnici, predvsem na lokaciji ribniškega gradu. »V tem trenutku težko konkretno napovemo, kaj in kdaj se bo kaj odvijalo, namreč situacija v povezavi s koronavirusom je žal vse slabša, zdravje vseh nas je pa na prvem mestu,« še dodajajo.

V Velikih Laščah pester praznični program

Nekoliko bolj zgovorni pa so bili na Občini Velike Lašče, ki že razkrivajo praznični program v Veselem decembru, v kolikor ga bodo zaradi razmer s koronavirusom lahko tudi izpeljali. Pravijo, da bodo tudi letos organizirali Festival božičnega kruha, ki zajema več različnih dogodkov v decembru. »Ob petkih in sobotah bo na trgu v Velikih Laščah delovala adventno-božična tržnica, ki jo bodo spremljali tudi različni glasbeni nastopi in drug spremljevalni program. V galeriji v Levstikovem domu si bo ob sobotah možno ogledati razstavo o poprtniku, po Velikih Laščah pa bodo organizirani različni vodeni kulinarični sprehodi za odrasle in lov na zaklad za otroke. Tudi letos bomo središče Velikih Lašč okrasili, praznične lučke pa bomo prižgali 5. decembra,« dodajo ter povedo, da se bodo dogodki na Trubarjevi domačiji letos prestavili na splet, in sicer na virtualno Trubarjevo domačijo: https://virtualna.trubarjeva-domacija.si/. »Med 7. in 13. decembrom bomo v okviru akcije Praznični muzej obujali spomine na različna praznovanja, ki so se v preteklosti odvijali na Trubarjevi domačiji, 11. decembra pa vas bo dolgoletni vodnik Andrej Perhaj popeljal na sprehod po Temkovi žagi,« z navdušenjem predstavijo načrte. Med 13. decembrom in 3. januarjem bo Društvo za ohranjanje dediščine na Gradežu po skritih kotičkih vasi razstavilo jaslice, če bodo razmere dopuščale, pa bodo nudili tudi vodene oglede za manjše skupine.

Decembrsko dogajanje tudi v Sodražici

Pester božično-novoletni program pripravljajo tudi na Občini Sodražica, ki bodo letos prav tako poskrbeli za novoletno okrasitev javnega prostora, še zalsti v centru Sodražice. Občina tako načrtuje Miklavževanje, Prižig božičnega ognja in razstavo poprtnikov, Glasbeno mineštro, Božično-novoletni koncert Tamburaškega orkestra Sodražica, Žegnanje konj pri Novi Štifti ter Ko odbije poldan – silvestrovanje v Sodražici.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki