fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Na Kočevskem obnovili več gozdnih učnih poti

V družbi Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) veliko pozornosti posvečamo tudi socialnim in ekološkim funkcijam gozda. Tako smo na Kočevskem tudi letos veliko sredstev namenili za obnovo  gozdnih učnih poti ter organizacijo različnih prireditev, ki so v Kočevje privabile tudi obiskovalce iz drugje.

V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije smo izvedli tri večje projekte in več manjših projektov vzdrževanja gozdno učnih poti. Na Roški pešpoti smo tako kot vsako leto izvedli obsekovanje poti, košnje jase ob vhodu v pragozd Rajhenav, košnje jase ob debeli jelki in košnje jase ob koči Podstene. Na novem odseku poti se je izdelalo označbe. Na novo smo postavili dva kompleta miz in klopi ob koči Podstene. Zamenjale so se tudi informacijske table ob poti. Očistili smo traso gozdne železnice, pri koči Luža pa uredili odprto kurišče in okolico kurišča.

Na gozdni učni poti Rožni studenec smo se letos odločili za obnovo markacij na celotni dolžini poti,  obsekovanje in košnjo celotne poti ter košnjo jas ob poti. Dodatno smo postavili nov komplet miz in klopi ter dva manjša mostova čez potok. Na gozdni poti Kozice smo obnovili markacije in smerokaze na delu poti, obsekali smo  pot skoz Pargo, obnovili obstoječe komplete miz in klopi ter postavili tri  nove klopi na razglediščih nad dolino reke Kolpe.

Pri ostalih manjših projektih smo večinoma izvedli redno vzdrževanje poti (obsekovanje, košnja, odstranitev smeti, prežagovanje debel itd), sem sodijo dela na poti na razgledišče Orla belorepca, poti v Može, Orlovi poti ob jezeru v Kočevski Reki, Pragozdni poti Krokar, Borovški naravoslovni poti ter Risovi poti na Stojni. Zamenjali smo tudi smerne table na območju Grčaric.

V sklopu gozdarskih dogodkov smo v marcu organizirali že tradicionalno prostovoljsko akcijo sadnje dreves Pomladimo gozdove. Junija smo nato organizirali delavnico o uporabi kombinirane klasične in strojne sečnje v gozdovih, na katero so bili povabljeni vsi večji deležniki v gozdarstvu. Namen delavnice je bil predstaviti možnost uporabe kombinirane strojne in klasične sečnje v redno odkazanih oddelkih in prenesti dosedanje znanje in izkušnje na vse sodelujoče.

V mesecu septembru smo pri kočevskem jezeru ponovno organizirali državno tekmovanje gozdnih delavcev. Skupaj se ga je udeležilo 54 tekmovalcev, od tega dve tekmovalki, sodelovali so tekmovalci iz tujine in zasebni lastniki gozdov. Še bolj smo bili zadovoljni, da je dogodek privabil izjemno veliko število obiskovalcev, ne samo iz Kočevja, ampak tudi ostalih delov Slovenije. Tekmovanje je služilo tudi kot kvalifikacije za udeležbo na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na Dunaju.

VIR: SiDG.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki