fbpx
E-UTRIP
Soustvarjalci projekta
Aktualno Iz naših šol Novice

Mizarski poklic je vse bolj iskan in zaposljiv

Mizarski poklic je bil svoj čas nekoliko manj priljubljen, mladih, ki bi imeli smisel za oblikovanje, lepoto in ustvarjanje pri obdelavi lesa je bilo prav tako vse manj. Tudi na srednji šoli Kočevje, kjer že dolgo izvajajo program srednjega poklicnega izobraževanja mizar, so se v preteklosti spopadali s premajhnim vpisom števila dijakov v to šolo. V zadnjih letih se je sicer nekoliko dvigoval, v letošnjem šolskemu letu pa je bil odziv mimo vseh pričakovanj. V prvi letnik jih je bilo namreč vpisanih kar 17. »To je številka, katere že dolgo nismo imeli, zagotovo je k temu pripomogla prepoznavnost šole in programa – vse tiste dejavnosti, s katerimi se dijaki ukvarjajo – verjetno pa po drugi strani tudi to, da si dijaki želijo biti vključeni v programe, ki jim na koncu šolanja nudijo poklic in zaposlitev,« ob najnovejšem vpisnemu presežku meni ravnatelj Gimnazije in srednje šole Kočevje, Tomaž Markovič.

»Ne vem natančno razložiti od kod tolikšen interes, vem pa, da se na šoli vsa leta prizadevamo nadgrajevati izkušnje in znanja ter jih (uporabno) prenašati dijakom. Bo tudi držalo, da se je med ljudmi zgodil nek »klik«. Preprosto so dojeli, da je treba znati nekaj narediti tudi s svojimi rokami,« je pojasnil Janko Marinč, učitelj strokovnih predmetov na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, ki ga »najdemo« tudi v projektu Pletene vitre in masiven les v izvirnem oblikovanju pohištva, v katerem so sodelovali študenti Višje strokovne šole, program Oblikovanje materialov – les iz Ljubljane, dijaki Gimnazije in srednje šole Kočevje in rokodelci Rokodelskega centra Ribnica. V dobrem letu nastale izdelke so aprila na ogled postavili v Rokodelskem centru Ribnica, ta teden pa je razstava na ogled v pritličnih prostorih Gimnazije in Srednje šole Kočevje.

Ko sosedje stopijo skupaj, poveže pa jih Ljubljana

Idejo za projekt je dala upokojena prof. dr. Živa Deu, sicer predavateljica na Višji strokovni šoli, ki je poznala poslanstvo Rokodelskega centra Ribnica. Kmalu pa njeni upokojitvi so študentje prisluhnili predavateljicama Katji Žagar in Mateji Dekleva na temo »Seznanitev s tradicionalno mojstrovino izdelave in uporabe viter«, nato pa so jim rokodelci predstavili način njihove izdelave, vsak od študentov je tudi preizskusil te veščine.

»Izdelovanje viter je pretežno ročno delo, kvaliteta pa je zelo odvisna od načina dela, izkušenj, občutka,« je dejal Marinč in pokazal stvaritve, ki so lahko prestižni kos pohištva ali okrasov v vsakemu gospodinjstvu. Največji med njimi je večja škatla, ki je bila sprva namenjena za perilo, a je tako kvalitetno izdelana, da bo lahko služila za marsikaj drugega, dve lučki in miza. Leseni deli so izdelki učencev mizarjev, vitro so spletli v Rokodelskem centru Ribnica, študentje pa so imeli prste vmes tudi pri oblikovanju končnega izdelka.

Kočevje, stabilen srednješolski center

»Za Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje je bil ta projekt nekakšna dodana vrednost okolja v katerem živimo, saj so izkušnje in spretnost starejših z novimi znanji mladih povezali rokodelci in šola. Tudi tako dajemo težo mizarskemu programu in vsemu, kar ta ponuja, obenem pa lahko črpamo nove ideje za naše vsakdanje šolsko delo,« je razstavo pospremil Tomaž Markovič, pomočnica ravnatelja Nataša Tekavec pa je izpostavila širino sodelovanja v projektih, ki jih tradicionalno povezujejo. Les je zagotovo na prvemu mestu.

Razstava, ki so se je udeležili tudi predstavniki Rokodelskega centra Ribnica, izdelovalka Viter Dušanka Češarek in dijaki, ki so sodelovali v projektu, je bila priložnost, da je vodstvo Gimnazije in srednje šole Kočevje oznanilo res spodbudne številke o rasti vpisa dijakov v njihove programe. Letos jih je vseh skupaj 440, kar je v zadnjih šestih letih povečanje za 140 dijakov, od tega v srednji šoli 129.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki